Israëlisch-Arabische samen­werking werpt vruchten af

Wednesday, June 19, 2019 |  Dov Eilon
Ongeveer 100 Arabische ingenieurs uit Judea, Samaria en de Gazastrook, in dienst bij het Arabische hightechbedrijf ASAL-Technologies in Rawabi en werkzaam voor het Israëlische bedrijf Mellanox, delen 3,5 miljoen dollar na de overname van dit bedrijf.

Ongeveer drie maanden geleden meldden we de hoogste overname van het jaar tot nu toe. Het was de Israëlische netwerkchips-fabrikant Mellanox Technologies uit Jokneam, die een overeenkomst had getekend met de Amerikaanse technologiegroep Nvidia Corporation om het Israëlische bedrijf voor een bedrag van 6,9 miljard dollar over te nemen.

Niet alleen Israëli's zullen profiteren van deze overname, maar ook ongeveer 100 Arabische werknemers uit Judea en Samaria en de Gazastrook. Zij zijn geen vaste werknemers van Mellanox, maar behoren tot het Arabische hightechbedrijf ASAL-Technologies, dat gevestigd is in de nieuwe stad Rawabi op het gebied van de Palestijnse Autoriteit.

Mellanox is een van de weinige Israëlische bedrijven die het potentieel in de opkomende 'Palestijnse' technologie­wereld heeft ontdekt. Ondanks het politieke conflict hebben zij gebruik gemaakt van het voortdurend groeiende aanbod van gekwalificeerde Arabische ingenieurs. De kosten voor het inhuren ervan zijn vergelijkbaar met die van ingenieurs uit India of Oekraïne.

Hoewel de Arabische werknemers, die als programmeurs en ontwerpers werken, niet vast in dienst zijn bij Mellanox, maar bij het ' Palestijnse ' bedrijf ASAL-Technologies behoren, kregen de ongeveer honderd Arabische ingenieurs bij hun indiensttreding aandelen­opties aangeboden. Nu, na de verkoop van het Israëlische bedrijf aan Nvidia, zullen die aandelen een waarde hebben van ongeveer 3,5 miljoen dollar. Dit betekent dat elk van de honderd Arabische werknemers een bedrag van ongeveer 34.000 dollar zal ontvangen.


Eyal Waldman (Flash90)

'Voor een werknemer uit het gebied van de Palestijnse Autoriteit en de Gazastrook is dit veel geld', zei het hoofd van het Israëlische bedrijf Eyal Waldman. 'We zijn er trots op dat zij (de Arabische werknemers), net als de andere werknemers in het bedrijf, over een eigen vermogen beschikken', voegde hij eraan toe.

Ook Murad Tahboub, algemeen directeur van ASAL-Technologies, is er trots op om met de Israëlische partner samen te werken. 125 van de 350 medewerkers werken uitsluitend voor Mellanox. Daar hebben zij de waarde en loyaliteit in de samenwerking gezien. 'De Israëlische markt biedt kansen voor de hele Palestijnse hightech sector,' zei hij.

ASAL werkt onder andere voor Microsoft, Intel en Cisco. Tahboub is er trots op dat zijn ingenieurs voor 70% hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van Cortana, de virtuele assistent van Microsoft. De high-tech industrie biedt de Palestijnen een unieke kans. Alleen al in 2018 leverden de Palestijnse universiteiten 3000 ingenieurs af.

Maar Israëlische beperkingen, met name op het verkeer van goederen en personen naar de zogenaamde 'Westelijke Jordaanoever' en de Gazastrook, zouden veel internationale ondernemingen ervan weerhouden om in Palestijnse gebieden te investeren. 'Hoe kan ik investeren in een Palestijns start-up bedrijf als ik niet weet of de eigenaar ervan naar de VS kan reizen', vroeg Tahboub retorisch.

Maar Mellanox en ASAL zijn het erover eens dat de technologie een belangrijke stimulans kan zijn, vooral voor Gaza. Daarom zijn ze van plan om het aantal werknemers in Gaza, dat momenteel 25 bedraagt, verder uit te breiden. 'Hoe positiever de contactpunten tussen de twee volkeren, hoe beter het is voor de omgeving, voor de Israëli's en voor de Palestijnen', zegt Mellanox-baas Waldman, die afsluit met de woorden: 'Ik denk dat we hier een positieve invloed op kunnen hebben.

Video over ASAL technologies en de samenwerking met Mellanox:

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.