Qatar overhandigt miljoenen dollars aan Gaza

dinsdag 18 juni 2019 |  Redactie israel Today
Een delegatie uit Qatar is zondagavond in de Gaza­strook aangekomen om 15 miljoen dollar aan hulp te overhandigen aan de Palestijnse inwoners. De delegatie zal twee dagen in Gaza blijven voor besprekingen met de Hamas-leiders.

Afbeelding: Een ingezetene van Gaza toont een biljet van 100 dollar, dat hij van het geld uit Qatar heeft ontvangen (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90).

De fondsen omvatten steun voor behoeftige gezinnen, een budget voor lokale VN-projecten en fondsen voor de aankoop van brandstof voor de energiecentrale in de Gazastrook. Nog eens 10 miljoen dollar werd overgemaakt naar Israël, om de aankoop van brandstof voor de elektriciteits­centrale in Gaza te financieren.

Volgens Palestijnse media voerde de gezant uit Qatari, Khaled Al-Khardan, eerst besprekingen met Israëlische autoriteiten voordat hij zondagavond naar Gaza reisde.

Tijdens het tweedaagse bezoek aan de Gazastrook zal hij een ontmoeting hebben met Hamas-leiders en persoonlijk deelnemen aan de verdeling van de fondsen onder de inwoners van Gaza.

Terwijl 5 miljoen dollar naar het door de VN gefinancierde programma Cash for Work gaat, zal ongeveer 10 miljoen dollar worden verstrekt aan gezinnen in Gaza, waarbij elke familie 100 dollar ontvangt.

Een Egyptische delegatie zal volgende week een bezoek brengen aan de Gazastrook. Vermoed wordt, dat de Egyptische geheime dienst zich inspant om de spanningen tussen Gaza en Israël te verminderen, ook met het oog op die ontmoeting.

Ondanks dat alles is de situatie langs de grens tussen Israël en de Gazastrook de laatste dagen weer verslechterd, vooral door het toegenomen aantal vuur­ballonnen dat vanuit Gaza naar de nabijgelegen Israëlische grens­gemeen­schappen vliegt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.