Israëlische regering vergaderde in 'Trump Heights'

maandag 17 juni 2019 |  Dov Eilon
De interim-regering van premier Netanyahu hield zondag zijn wekelijkse kabinetsvergadering in de onlangs aangekondigde nederzetting 'Trump Heights' op de Golanhoogten. Hoewel de interim-regering eigenlijk geen nieuwe nederzettingen kan vestigen, werd het gebaar goed ontvangen door de Amerikanen.

De Amerikaanse ambassadeur David Friedman was aanwezig bij de kabinetsvergadering, die ook functioneerde als een soort van inhuldiging van de nog te bouwen nederzetting op de Golan.
Netanyahu besloot het nieuwe dorp te vernoemen naar de Amerikaanse leider, nadat die de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten officieel had erkend.

Trump Heights, in het Hebreeuws 'Ramat Trump', zal worden gebouwd op de plaats waar zich nu de kleine nederzetting Bruchim bevindt. Bruchim werd in 1991 opgericht door de toenmalige minister van Huisvesting Ariel Sharon om nieuwe immigranten uit de voormalige Sovjet-Unie te huisvesten. Het sloeg niet aan bij de nieuwkomers en heeft vandaag slechts 10 inwoners.

De zondagse kabinetsvergadering ter plaatse veranderde de naam Bruchim officieel in Trump Heights, compleet met een nieuw bord en een belofte van toekomstige ontwikkeling.

Ambassadeur Friedman noemde het gebaar een groots verjaardagscadeau (Trump viert vrijdag zijn verjaardag), en herhaalde dat de Amerikaanse regering zich er nu van bewust is, dat permanente Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten van cruciaal belang is voor de regionale stabiliteit.

Netanyahu noemde het een 'historische dag', en wees er op, dat het een 'zeer lange tijd' geleden was dat Israël de oprichting van een nieuwe nederzetting op het strategische plateau had goedgekeurd.

Opgemerkt moet worden, dat de huidige Israëlische regering een overgangsregering is zonder echte bevoegdheid om dergelijke beslissingen te nemen. Als zodanig bestaat Trump Heights momenteel alleen nog maar in naam. Er is momenteel geen goedgekeurd bouwplan of overheidsfinanciering voor ontwikkeling. Of die dingen werkelijkheid worden en Trump Heights een echte nederzetting wordt met echte inwoners zal waarschijnlijk afhangen van de uitkomst van de nationale verkiezingen op 17 september.
Maar, voor dit moment is er een teken, en een belofte. En dat is toch iets.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.