Ontslag na Joodse gasten bij een Arabische bruiloft

zondag 16 juni 2019 |  Redactie Israel Today
Een video van vrolijk dansende Joden en Arabieren op een Arabische bruiloft kostte de voorzitter van de dorpsraad zijn baan en zijn lidmaatschap van de Fatach-partij. Is dat nou die gematigde Fatach-partij, waarmee Israël vrede zou moeten sluiten?

De deelname van vier jonge orthodoxe Joden aan een Arabische bruiloft in het dorp Deir Qaddis bij Ramallah heeft Arabische activisten, die zich verzetten tegen een normalisering van de betrekkingen met Israël, woedend gemaakt. Uiteindelijk werd de vader van de bruidegom uit zijn functie als voorzitter van de dorpsraad ontheven.

Eigenlijk had de video, die donderdagavond op de sociale netwerken werd gepubliceerd, mensen blij moeten maken, omdat hij laat zien dat Joden en Arabieren, Israëli's en burgers van de Palestijnse Autoriteit, vreedzaam samen kunnen leven en samen kunnen feestvieren. Maar de realiteit is helaas anders.

Vier jonge orthodoxe Joden uit de stad Modi'in Iliit namen donderdagavond deel aan een Arabische bruiloft in het dorp Deir Qaddis. Het was de bruiloft van de zoon van de voorzitter van de dorpsraad. De gepubliceerde video laat zien hoe de orthodoxe Joden vrolijk samen met de Arabische gasten van de bruiloft dansen. Ze werden zelfs op hun schouders gedragen, zoals te zien is in de video.

In de sociale netwerken werd de video, waarin te zien is hoe de Joden door de gasten op hun schouders worden gedragen, scherp bekritiseerd. De voorzitter van de dorpsraad, Radi Nasser, de vader van de bruidegom, werd met scheldwoorden veroordeeld.
Als reactie daarop zei hij dat hij helemaal niets wist van de aanwezigheid van de Israëli's op de bruiloft van zijn zoon. Ze waren uitgenodigd door jonge Arabieren die in de werkplaatsen bij de ingang van het dorp werken en ook Israëlische klanten hebben. Nadat hij over de aanwezigheid van de Israëli's had gehoord, stuurde hij hen weg van de bruiloft.

Maar dat was nog niet alles. De voorzitter van de dorpsraad werd uit zijn functie ontheven, en Fatach, die in de Palestijnse Autoriteit regeert, distantieerde zich van het incident en gooide vervolgens de ontslagen voorzitter van de dorpsraad uit haar beweging. Ook wordt overwogen om straf te geven aan degenen die de Joden hadden uitgenodigd voor de bruiloft.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.