Filmster Audry Hepburn steunde Nederlands verzet

zondag 16 juni 2019 |  Redactie Israel Today
Iedereen herkent de iconische Britse filmster Audrey Hepburn. Maar de in 1993 overleden actrice heeft ook een minder bekend heroïsch verleden, waarin haar leven in Nederland en haar steun aan het redden van Joden centraal staan.

De mooie en getalenteerde Audrey Hepburn was een van de slechts 15 mensen die de Academy, Emmy, Grammy en Tony Awards won. Als humanitair activiste werd ze in 1992 bekroond met de Amerikaanse presidentiële medaille van vrijheid voor haar werk als UNICEF Goodwill Ambassadeur.

Minder bekend is dat Hepburn als tiener in Nederland onder de nazi-bezetting woonde, het Nederlandse verzet hielp en deed wat ze kon om Joodse levens te redden.

Het Joods Wereldcongres maakte onderstaande video (waarop United with Israel ons attendeerde) over haar rol bij het redden van Joden tijdens de Holocaust!

Audry Hepburn is een van de grootste filmsterren van alle tijden. Het Amerikaanse Film Instituut beschouwt haar als de derde grote vrouwelijke filmster in de gouden eeuw van Hollywood. Haar rol in de film Breakfast at Tiffany's maakte haar tot een icoon.

Maar er is minder bekend over de moed van de in België geboren actrice in de tijd dat zij in Nederland woonde tijdens de Nazi-bezetting. Hepburn was een tiener en hielp het Nederlandse verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bewijs hierover staat in een nieuw boek van Robert Matzen, Dutch Girl: Audry Hepburn and World War II.

Hepburn was getraumatiseerd nadat haar geliefde oom door de Nazi's was geëxecuteerd. Met haar moeder ging zij meewerken met het Nederlandse verzet. Hepburn was al bekend als balletdanseres. Zij trad op in geheime musical-uitvoeringen van het verzet. Deze uitvoeringen hielpen gelden bijeen te brengen om Joden te steunen die in Nederland waren ondergedoken.
Hepburn leed aan ondervoeding als gevolg van de oorlogssituatie, maar zij ging door met dansen. 'Het was een manier waarop ik een beetje kon bijdragen', zei ze.

Ongeveer 100.000 Nederlandse Joden werden in de Holocaust gedood. Minder dan een kwart van de Nederlandse Joden overleefde. Maar van de Nederlandse Joden die onderdoken slaagde twee-derde er in te overleven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.