Raket uit Gaza donder­dag­avond inge­slagen in Sderot

vrijdag 14 juni 2019 |  Dov Eilon
Een raket gelanceerd vanuit de Gazastrook is donderdagavond kort voor 21 uur ingeslagen in de grensstad Sderot. Gelukkig is er niemand gewond geraakt. Om nog onbekende reden werd het raketafweersysteem Iron Dome niet geactiveerd.

Nadat pas een dag eerder de Iron Dome een raket richting district Eshkol had onderschept, werd het raketlafweersysteem donderdag niet geactiveerd toen een raket naar de stad Sderot werd afgevuurd. De raket trof een gebouw van Chabad met een synagoge en een Jeshiva, een religieuze school, waarvan de meeste studenten in het weekeinde naar huis waren. Omdat de Jeshiva een raketbestendig openbaar gebouw is, is de raket niet in het gebouw doorgedrongen, waardoor de schade beperkt is gebleven. De leerlingen die nog op school zaten, kwamen met de schrik vrij.

Waarom het raketafweersysteem niet geactiveerd is, wordt nu onderzocht. De terroristen in de Gazastrook zijn er de afgelopen maanden zo vaak in geslaagd om gebouwen met hun raketten te raken.

De reactie op de tweede raketaanval binnen 24 uur liet niet lang op zich wachten. De Israëlische luchtmacht heeft verscheidene terroristische doelwitten van Hamas aangevallen. Er werd onder andere een militaire faciliteit van de marine-eenheid van Hamas vernietigd.

Er zijn geen meldingen van gewonden door de Israëlische aanvallen. Voor Hamas waren de Israëlische aanvallen geen verrassing. Die werden na de raketaanval in Sderot verwacht. Het Israëlische leger spant zich ook in om er voor te zorgen dat er geen doden vallen bij zijn aanvallen.

Na de aanslagen werden vrijdagochtend van Arabische zijde de resultaten van de Israëlische reactie gepubliceerd. Hieronder beelden van de beschietingen van de haven van Khan Younis in de zuidelijke Gazastrook

Gisteren nog kondigden de terreur­organisaties in Gaza een escalatie van het geweld tegen Israël aan, omdat zij van mening zijn dat Israël de uitvoering van het akkoord, om de situatie tot rust te brengen, vertraagt. De komende dagen zal blijken of we nu voor een nieuwe 'ronde' staan, zoals de conflicten met terroristen in de Gazastrook gewoonlijk worden genoemd. Indien Hamas deze vrijdag veel mensen mobiliseert om deel te nemen aan de traditionele 'Mars van de Terugkeer', dan zou dit een teken zijn van de aangekondigde escalatie. Veiligheids­deskundigen hebben gisteren echter niet uitgesloten, dat Hamas de rellen aan het grenshek vandaag zou verhinderen, indien het niet geïnteresseerd is in een escalatie. De nachtelijke Israëlische aanvallen zijn tot nu toe onbeantwoord gebleven.

Het is een spel, zoals de terroristen al in het verleden hebben gespeeld. Hier en daar een raket, dan de door hen verwachte Israëlische reactie met aanvallen op lege faciliteiten en gebouwen en daarna rust. Een rust die bedriegt. Een onmogelijke situatie voor de inwoners van het zuiden.

Het Israëlische leger verklaarde gisteren, dat het de veiligheid van de Israëlische burgers zal blijven waarborgen. Maar een oplossing voor deze onaanvaardbare realiteit schijnt – ondanks herhaalde beloften – nog niemand te hebben gevonden.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.