De Gaza-truc van Netanyahu

donderdag 13 juni 2019 |  Aviel Schneider
Waarom zou Israël de voortdurende raketaanvallen uit de Gazastrook moeten accepteren? Een goede vraag, zeker na de laatste gewelds­uitbraak vanuit de Gazastrook begin mei. Het was de heftigste sinds de oorlog in de zomer van 2014.

Afbeelding: Midden in Ashdod slaat een raket uit Gaza in. (Foto: Flash90).

In één weekend werden zevenhonderd raketten afgevuurd op Israëlische dorpen. Er kwamen vier Israëli’s om het leven, en meer dan honderd mensen raakten gewond. Israël reageerde met vergeldingsacties op terreurcellen van de Islamitische Jihad en Hamas. Aan de kant van de Palestijnen werden ook mensen dodelijk getroffen en raakten er mensen gewond, maar dat waren voornamelijk terroristen.

Vóór de verkiezingen beweerde premier Benjamin Netanyahu nog dat hij de enige was die Hamas zou kunnen verslaan. Maar nu heeft hij toch weer ingestemd met een wapenstilstand zonder de terreurgroepen te hebben verslagen.

Waarom dit teleurstellende resultaat? Volgens insiders is Netanyahu een slimme strateeg die een veel groter doel nastreeft. Zij beweren dat de Israëlische regering Hamas helemaal niet kwijt wil. Integendeel! Hamas dient de belangen van Israël. Een gewelddadig Hamasregime in de Gazastrook verzwakt de positie van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever, en zorgt ervoor dat er geen Palestijnse staat kan ontstaan. Het ogenschijnlijke voordeel van Hamas, doordat Netanyahu instemt met een staakt het vuren, is niet meer dan een berekende strategie. Op deze manier komt het idee van een Palestijnse Staat steeds minder in beeld. Bovendien komt hierdoor meer ruimte om nederzettingen in het Bijbelse Judea en Samaria (de Westelijke Jordaanoever) te annexeren.

De regering Netanyahu weet inmiddels hoe ze op het geweld vanuit de Gaza- strook moet reageren. Dit keer was één van de oorzaken van het geweld duidelijk: de weigering van Israël om een transactie van dertig miljoen dollar, die vanuit Qatar via Israël aan de Islamitische Jihad moest worden overgemaakt. Door die weigering ontbrandde de woede van de terroristen. Ze besloten Israël net zo lang aan te vallen tot het geld in contanten zou zijn betaald. De Israëlische media noemden dit ‘schaamteloze afpersing’.

Maar de afspraak voor de transactie was al in april gemaakt. Israël, Qatar en Hamas waren overeengekomen dat Qatar tot eind 2019 elke maand dertig miljoen dollar naar de Gazastrook mocht overmaken. Netanyahu had daarin toegestemd omdat Hamas als tegenprestatie had beloofd de vliegerterreur en de wekelijkse protesten aan de grens en de willekeurige raketaanvallen te stoppen. Bovendien kwam Israël de Palestijnse burgerbevolking in de Gazastrook tegemoet met humanitaire hulp. Ondanks de felle kritiek van zijn coalitiepartners, had Netanyahu met deze deal ingestemd.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het juninummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.