Moslimorganisaties in Gaza dreigen met geweldsgolf

donderdag 13 juni 2019 |  Dov Eilon
Komen er vrijdag gewelddadige rellen bij het grens­hek van de Gaza­strook? Islamitische organisaties in de Gaza­strook willen met een escalatie van geweld Israël onder druk zetten om een wapen­stil­stands­overeen­komst (die dus toch bestaat) snel uit te voeren.

Volgens een bericht in de Libanese krant Al-Akhbar zouden islamitische organisaties in de Gazastrook geen geduld meer hebben om te wachten op de uitvoering van de met Israël overeengekomen wapenstilstand. Naar verluidt hebben zij de Egyptische bemiddelaars verteld dat zij, gezien de Israëlische vertraging bij de tenuitvoerlegging van de overeenkomst, hadden besloten het geweld langs het grenshek opnieuw te laten escaleren. Dit zou 'harde maatregelen' omvatten, zoals het gebruik van explosieven en pogingen om te infiltreren op Israëlisch grondgebied.

Aan Egyptische zijde werd de organisaties in Gaza gevraagd de kalmte te bewaren totdat de Egyptische bemiddelaars naar Gaza terugkeerden om de onderhandelingen voort te zetten. Gelijktijdig had Egypte aan Israël gevraagd om in de komende dagen aan de eisen uit de Gazastrook te voldoen.

Vanuit Qatar kwam het bericht aan Hamas dat Israël toestemming had gegeven om meer geld naar de Gazastrook te brengen. Over een paar dagen zullen ook technische deskundigen naar Gaza komen om de ingebruikname van de nieuwe elektriciteitsleiding te bespreken en zo een einde te maken aan de huidige energiecrisis in de kustenclave.

Morgen, vrijdag, zullen we zien of de islamitische organisaties hun dreigementen zullen uitvoeren of het Egyptische verzoek om rust zullen opvolgen, wanneer duizenden mensen worden verwacht aan het grenshek voor de traditionele 'mars van terugkeer'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.