Cultuur: Week van het Hebreeuwse Boek

donderdag 13 juni 2019 |  Dov Eilon
De week van het Hebreeuwse Boek is woensdag begonnen in Israël. Elk jaar worden in juni, kort na Shavoe'ot, in veel steden openlucht-boeken­markten gehouden, waar uitgevers en auteurs hun boeken aanprijzen, die meestal iets goedkoper zijn dan de winkelprijs.

De centrale locaties van de Boekenweek van dit jaar zijn Tel Aviv, Jeruzalem en Haifa. In Tel Aviv vindt de Boekenweek plaats op het Rabinplein, in Jeruzalem op het oude station en in Haifa in de aula van het Karmel Centrum, een wijk op de hellingen van de berg Karmel. Maar ook in veel andere steden wordt de Week van het Hebreeuwse Boek gevierd in de vorm van speciale verkoopacties van de boekwinkels in de winkelcentra.

Naast de mogelijkheid om goedkoop boeken te kopen, zijn er ook tal van evenementen tijdens de Boekenweek. Naast het voorlezen van boeken, activiteiten voor kinderen en muzikale optredens zijn er ook lezingen door auteurs, onder andere in de Nationale Bibliotheek van Jeruzalem en verschillende cafés in de stad.

Ook in de tijd van het internet en de digitale media zijn boeken nog steeds erg populair in Israël, en de Boekenweek is een uitstekende gelegenheid om met het hele gezin naar de boekenkraampjes van de uitgeverijen te gaan en een aantal interessante boeken voor het volgende jaar te halen (De schrijver herinnert zich nog goed de jaren dat onze kinderen nog klein waren en we na een wandeling langs de kraampjes van de Boekenweek weer thuis kwamen met stapels nieuwe boeken).

In 1926 werden in Israël voor het eerst boeken op straat tegen gereduceerde prijzen te koop aangeboden, wat toen nog 'Dag van het Hebreeuwse Boek' werd genoemd. Daarvoor werden op de Rotschild-Boulevard in Tel Aviv verschillende boekenstands ingericht. Sindsdien werden tot 1958 van tijd tot tijd evenementen zoals de eerste 'Dag van het Hebreeuwse Boek' gehouden.

De 'Week van het Hebreeuwse Boek', zoals het nu heet, vond voor het eerst plaats in 1959. Sinds 1961 vindt deze Boekenweek elk jaar plaats in veel steden van het land. Het is onderdeel geworden van onze kalender. Overigens worden tijdens de 'Week van het Hebreeuwse Boek' ook boeken in andere talen aangeboden, indien ze in Israël zijn uitgegeven.

Ter gelegenheid van het evenement publiceerde de Israëlische Nationale Bibliotheek haar jaarverslag. Volgens het rapport, werden niet minder dan 8571 boeken gepubliceerd in Israël in 2018, 879 boeken meer dan een jaar eerder en 200 boeken meer dan in 2008. 1045 van de gepubliceerde boeken waren kinderboeken, waarvan 93 procent in het Hebreeuws, 4,2 procent in het Arabisch en de rest in het Engels en Jiddisch.

91 procent van de boeken die in Israël gepubliceerd worden, zijn in het Hebreeuws, 3,9 procent in het Engels, 2,9 procent in het Arabisch en 1,1 procent zelfs in de Russische taal.

Van de gepubliceerde boeken waren 85,6 procent originele werken. De meeste vertaalde boeken werden eerst in het Engels gepubliceerd, 4,1 procent van de vertaalde boeken werd vertaald uit het Duits, gevolgd door het Frans (4 procent), Arabisch (1,1 procent) en Zweeds (1 procent). De overige 27,2 procent van de vertaalde boeken werd voor het eerst gepubliceerd in een van 30 andere talen, de meeste uit Europa.

Deze Week van het Hebreeuwse Boek duurt nog tot 22 juni. Genoeg tijd om nieuwe boeken op te slaan of gewoon om te zien wat er nieuw is. Ongetwijfeld zullen maar weinig bezoekers zonder minstens één nieuw boek naar huis teruggaan.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.