Defensie: Smash 2000 maakt soldaat tot scherpschutter

donderdag 13 juni 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
In de strijd tegen vuurvliegers en ballonnen met explosieven uit de Gazastrook, bewapent het Israëlische leger zich momenteel met het Smash 2000 controle­systeem, dat van vrijwel elke soldaat een scherpschutter maakt. In het juninummer van het Israel Today Magazine schreven we er over.

Het systeem is een opzetstuk met de naam Pegion (dolk), dat op het wapen van de militair wordt geplaatst en elektrisch-optische apparatuur en software bevat. Smash 2000 berekent uit zijn waarnemingen de beweging van het doelwit, en berekent de volgende locatie, met behulp van geavanceerde beeldverwerking en algoritmen.

Smash 2000 is door de Israëlische start-up Smart Shooter ontwikkeld om drones neer te halen, maar het is ook inzetbaar tegen vuurvliegers en ballonnen met explosieven. Met het opzetstuk op zijn eigen M-16 of Tavor geweer kan de gemiddelde IDF-militair snel bewegende doelen op de grond of in de lucht raken, zonder een kogelregen af te vuren. Smash 2000 verhindert dat de kogel wordt afgeschoten, voordat het doel precies in het vizier zit. Het systeem vermindert ook bijkomende schade en de kans, omstanders te treffen, en kan op een paar honderd meter van het object worden ingezet.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.