PA geïrriteerd over 'Israëlische vlag' op de Tempelberg

woensdag 12 juni 2019 |  Dov Eilon
Een foto van een vrouw voor de Rotskoepel met de vlag van een zionistische beweging heeft bij de Palestijnse Autoriteit een golf van verontwaardiging veroorzaakt. Van Arabische zijde worden de Joden er van beschuldigd, dat zij de Tempelberg willen 'judaïseren'.

De in Londen gevestigde Arabische TV-zender Al-Quds heeft op zijn Facebookpagina een foto gepubliceerd van een jonge vrouw die op de Tempelberg met een blauw-witte vlag zwaait die lijkt op de Israëlische vlag. In de gebieden van de Palestijnse Autoriteit heeft de foto een golf van verontwaardiging teweeggebracht.

De vlag is de vlag van de Canadese zionistische beweging Cherut Canada. De organisatie komt op voor de rechten van het Joodse volk in het land Israël, waaronder Judea en Samaria, en vecht tegen antizionistische Joodse bewegingen.

De jonge vrouw die met de vlag zwaaide tegenover de Rotskoepel is Lauren Isaacs uit Canada. De foto van haar op de Tempelberg werd door Al-Quds beschreven als een 'teken van schande op het voorhoofd van 1,6 miljoen moslims'.

Lauren Isaacs, directeur van Cheroet Canada afd Toronto, staat vol trots op de Tempelberg in Jeruzalem. Dit is onze heilige plaats. Wij zijn onbeschaamd Zionisten.

Van Arabische zijde worden de Joden er steeds weer van beschuldigd dat ze de Tempelberg willen 'Judaïseren' en de band van de islam met Jeruzalem willen verbreken. Hiermee wordt voorbijgegaan aan het feit dat Israël na de Zesdaagse Oorlog het bestuur van de Tempelberg had overgedragen aan de Jordaanse Waqf-autoriteit. En deze autoriteit heeft sindsdien getracht om elk teken van Joodse aanwezigheid in de oudheid te verwijderen van de heiligste plaats voor het Jodendom.

De Joden worden ook gediscrimineerd door de Israëlische politie als het gaat om het recht om de Tempelberg te bezoeken. Slechts een beperkt aantal Joden mag tegelijkertijd de plaats bezoeken om conflicten met moslims te vermijden. Terwijl moslims volledige godsdienstvrijheid genieten, is het Joden verboden om op de Tempelberg te bidden. Iedereen die dat wel doet, wordt onmiddellijk van de Tempelberg verwijderd door de politie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.