Jordanië: Abbas weigert alle hulp voor aanpak van crisis

maandag 10 juni 2019 |  Redactie Israel Today
Jordaanse politici zijn boos op Machmoud Abbas, de president van de Palestijnse Autoriteit (PA), die genereuze financiële steun weigert, omdat een ineenstorting van het Palestijnse bestuur tot geweld zal leiden, ook tegen Jordanië.

Volgens de krant Israel Hayom zijn Jordaanse politici erg boos op Machmoud Abbas over zijn aanpak vanj de financiële crisis van de PA.

Jordanië vreest, dat een instorting van de PA zal leiden tot geweld, ook tegen Jordaniërs, volgens Israël Hayom. Een dergelijk scenario zou de stabiliteit van het Hasjemitisch Koninkrijk in gevaar brengen.

Voor de Zesdaagse Oorlog in 1967 beheerste Jordanië heel Judea en Samaria. Nadat Israël het gebied had veroverd, staken veel Jordaniërs die in Judea en Samaria woonden, de Jordaan over en gingen wonen in het gebied dat Jordanië voordien was - en bleef. Tegenwoordig maken deze Jordaanse 'vluchtelingen' en hun kinderen ongeveer de helft van de bevolking van het land uit.

Een hoge Jordaanse politicus zei, dat Abbas een voorstel had verworpen dat de financiële crisis van de PA zou oplossen. De bron voegde toe dat Abbas aan PA-ambtenaren opdracht had gegeven om geen Israëlische ambtenaren te ontmoeten om te proberen, het probleem op te lossen. Dit zou kunnen leiden tot de ineenstorting van de PA.

Een paar dagen geleden zei de premier van de PA, Mohammad Shtayyeh, dat de PA dichter bij een faillissement staat dan ooit tevoren, omdat deze weigert de belastingen te aanvaarden die via Israël aan haar werden overgemaakt. Ondertussen wordt de schuld van de PA aan de Israel Electric Company en de lokale watervoorziening geschat op miljarden.

Eerder dit jaar ondertekende de vertrekkende Israëlische minister van Financiën Moshe Kachlon een opdracht om 42 miljoen NIS (10.209.789 euro) - het bedrag dat aan terroristen en hun families werd 'doorgegeven' - in mindering te brengen op de maandelijks aan de Palestijnse Autoriteit betaalde belastingen.

De aftrek is in overeenstemming met een wet, die afgelopen zomer is aangenomen en die van invloed zal zijn op alle betalingen in 2019. Israël zal stoppen met het inhouden van betalingen als de PA stopt met het financieren van moorden en stopt met het doden van Israëlische burgers.

Intussen betaalt de PA haar werknemers slechts 50% van hun salaris, om de salarissen aan terroristen volledig te blijven betalen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.