De Westelijke Jordaanoever annexeren of opgeven?

maandag 10 juni 2019 |  Michael Selutin
De Amerikaanse ambassadeur in Jeruzalem, David Friedman, zei in een interview met The New York Times, 'ik denk dat Israël onder bepaalde omstan­dig­heden het recht zou moeten hebben om enkele, maar waarschijnlijk niet alle, delen van de Westelijke Jordaanoever te behouden'.

Deze verklaring staat veraf van de vaak herhaalde twee­staten­oplossing, die door veel regeringen over de hele wereld als de 'enige oplossing' voor het conflict in het Midden-Oosten wordt gezien. De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas wees daarop tijdens een persconferentie in Jordanië.

Terwijl Friedman's verklaring verontwaardiging veroorzaakte bij de Palestijnse leiders, veroorzaakte de verklaring van Maas verontwaardiging bij het Israëlische volk, dat niets uit Duitsland wil horen over 'oplossingen' die het Joodse volk in gevaar brengen.

Terwijl de twee­staten­oplossing steeds meer een utopie blijkt te zijn, omdat deze geen einde zou maken aan het conflict, maar slechts een nieuwe terroristische Staat aan de Israëlische grenzen zou creëren, is de annexatie van de Westelijke Jordaanoever een realistische manier om het conflict met de Palestijnen op te lossen.

Politici, journalisten en juristen over de hele wereld hebben scenario's opgesteld over hoe de soevereiniteit van Israël over de Westbank eruit zou kunnen zien. Daarbij werd rekening gehouden met het welzijn van de Joodse en Arabische bevolking. De enige verliezers van een geannexeerde Westbank zouden de Palestijnse politici zijn, die zich dan niet langer zouden kunnen verrijken ten koste van hun 'volk'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.