Een natie onder God - een Shavoe'ot-meditatie

vrijdag 7 juni 2019 |  David Lazarus
Shavoe'ot, het Wekenfeest, is een van de Bijbelse pelgrims­feesten, die eens de hele natie samenbracht. Vandaag de dag is het zwaar gecom­mer­cia­liseerd. Ooit, zo'n 2000 jaar geleden, was Shavoe'ot, oftewel Pinksteren, de feestelijke periode voor het volk van Israël om samen te komen als één natie onder G-d.

Ethiopische kinderen vieren Shavoe'ot, dat ook een dankfeest voor de oogst is. (Foto: Dudu Greenspan/Flash90)

De menigten gingen met manden op hun schouders naar Jeruzalem en werden aan de poorten ontvangen door de inwoners van de stad, die hen met open armen, tamboerijnen en dans verwelkomden. Een bed en ontbijt was er voor iedere gast, met lekkernijen in overvloed voor iedereen, wat een sfeer van een uitgebreide familie creëerde die zich verspreidde door de frisse berglucht van de stad.

De zorg en aandacht voor elkaar was zo groot dat het iedereen ontlastte en bevrijdde van hun dagelijkse persoonlijke problemen en zorgen, zodat ze zich nu konden concentreren op wat het beste was voor hun familie en vrienden en de gemeenschap die zich had verzameld. Hun oprechte vriendschap voor elkaar vestigde een 'spirituele tempel', een verblijfplaats voor de aanwezigheid van G-d en zijn verlossing.

Wanneer is deze droomachtige realiteit veranderd in een traditioneel stuk aardbeien-kaascake dat we nu eten op dit feest, dat centraal op de Joodse kalender staat? Hoe is het prachtige Feest van Shavoe'ot een commercial geworden voor de kazen in de Israëlische supermarkten? Wat gebeurde er dat onze dagen van vreugde over het geven van G-d's Torah (de Tien Geboden) op de berg Sinaï en het uitstorten van Zijn Geest in Jeruzalem op de Pinksterdag een zoveelste kans werd voor kinderen in witte shirts om een selfie te maken voor de hooioppers op een veld?

Missen we iets?
Het antwoord is ergens verborgen tussen de zoete cake, de witte shirts en de mysterieuze geschiedenis van Am Yisrael, het Volk Israël, en G-d's levende Woord - de Joodse Messias. Want het was de Messias Yeshoea die kwam om ons één maken, om onze verschillende stammen en sectoren bij elkaar te brengen, zowel heidenen als Joden, zodat wij, net als in de dagen van weleer, door de Geest van G-d die in ons woont, ook wij een Tempel kunnen worden, een woonplaats van Zijn liefde.

Misschien is dit vandaag relevanter dan ooit. Want als we besluiten om samen te komen en toestaan dat het licht van Zijn aanwezigheid ons omringt, dan worden we aan elkaar verbonden en gekleed in een feestelijk wit gewaad van de liefde van G-d, dat een veelheid aan zonden bedekt.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.