Ateret Cohanim: 'Neem Jeruzalem terug - in Godsnaam!'

vrijdag 7 juni 2019 |  David Lazarus
'God zal, met al die moskeeën en kerken rond de Tempelberg en de Oude Stad van Jeruzalem, niet uit de hemel neerdalen'. Dit zegt Daniel Luria, leider van Ateret Cohanim ('Kroon van Priesters'), een organisatie die zich inzet voor het herstel van heel Jeruzalem voor het Joodse volk. Een van Luria's doelen is om 'Gods huis te omringen met Gods volk'.

Afbeelding: Een Joods huis in het hart van de Jeruzalemse buitenwijk Silwan (Foto: Olivier Fitoussi/Flash90)

Ateret Cohanim, ook bekend als de Kroon van Jeruzalem, staat bekend als een Israëlisch-Joodse organisatie die probeert een Joodse meerderheid te creëren in de Oude Stad, vooral in de Moslimwijk, maar ook in Arabische buurten in Oost-Jeruzalem door het kopen van onroerend goed van gewillige Arabische huiseigenaren. De groep heeft een Jeshiva in de moslimwijk van de oude stad Jeruzalem, die de groeiende Joodse bevolking, die in de omgeving huizen heeft gekocht, ondersteunt.

Tegenwoordig wonen er ongeveer 1000 Joden in de moslimwijk van de Oude Stad van Jeruzalem. 'Joden zijn de ware eigenaars van dit land en hebben het recht om terug te keren en in het hart van Jeruzalem te wonen', zei Luria in een interview met de Israëlische publieke radio. 'Wij, de oorspronkelijke eigenaren, kopen land terug dat uiteindelijk toebehoort aan het Joodse volk', legt hij uit.

Ateret's programma heeft veel kritiek gekregen, met name voor de politiek incorrecte houding dat heel Jeruzalem toebehoort aan het Joodse volk en omdat hij dit in de praktijk ter plaatse werkelijkheid laat worden. De bijna algemene veroordeling van hun activiteiten, waaronder in enkele gevallen door het Hooggerechtshof van Israël, lijkt de godvrezende Luria niet te intimideren: 'Als je geen God achter je hebt, zal de regering om pragmatische redenen op een gegeven moment een compromis sluiten (met betrekking tot Jeruzalem). Meer compromissen en angst voor de wereld zullen het Joodse volk niet helpen. Dat moet ophouden'.

De rechtse religieuze groepering gelooft dat het Gods wil is dat Israël geheel Judea en Samaria annexeert. 'Ons volk is bang om de steun van de VS te verliezen wanneer Israël annexeert', zegt Luria, 'maar Amerika heeft zijn eigen problemen en wij zullen Amerika toch overleven. Het Joodse volk heeft eeuwenlang de imperiums overleefd. Verwacht niet dat de wereld onze redder zal zijn'.

Luria gelooft dat God zelf heeft bijgedragen aan het werk van Ateret Cohanim om meer Joden naar de zogenaamde Moslimwijk en Oost-Jeruzalem te brengen. Hij begrijpt ook dat de Joden zelf bereid moeten zijn om te vechten voor waarin zij geloven: 'We weten niet wat we met Jeruzalem moeten aanvangen omdat we niet weten waar we vandaan komen', legt de pragmatische Luria uit. 'We moeten terugkeren naar onze Joodse wortels, de Torah bestuderen en het feit leren dat God ons dit land heeft gegeven. Dan kunnen we opstaan en vol vertrouwen terugnemen wat ons al toebehoort', zegt hij, 'met Gods hulp.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.