Oh, wanneer de LGBT's in Jeruzalem paraderen

donderdag 6 juni 2019 |  Tsvi Sadan
De Jeruzalem Gay Parade van deze donderdag zou de grootste ooit in de Heilige Stad zijn. Terwijl de jaarlijkse Jeruzalem Gay Parade in omvang groeit, groeit ook het verzet van conservatieve inwoners van de Heilige Stad.

Omdat Jeruzalem door een beschikking van het Hooggerechtshof wordt gedwongen om deze parade te houden, werden 2.500 politieagenten ingezet om ervoor te zorgen dat mogelijke tegendemonstranten op afstand worden gehouden. De angst voor nog een ultraorthodoxe fanaticus als Yishai Schlissel is voor velen heel reëel. Tijdens de Jerusalem Gay Parade van 2005 stak Schlissel een aantal demonstranten neer en bracht hij 10 jaar in de gevangenis door voor zijn misdaad. Kort na zijn vrijlating dook Schlissel op bij de Jeruzalem Gay Parade in 2015 en stak hij nog zeven demonstranten neer, waarbij hij een 16-jarige Shira Banki doodde.

De eerste Jerusalem Gay Parade vond plaats in 2002, en is ondanks protesten sindsdien relatief ongestoord doorgegaan. In de afgelopen 17 jaar hebben Israëli's of de LGBT-agenda omarmd, of zijn ze bang geworden om te protesteren tegen een beweging, die weliswaar nog steeds een kleine minderheidsgroep is, maar die wordt gesteund door vrijwel alle machtsbolwerken in Israël.

Het bewijs hiervan zou de kortstondige reclame­campagne kunnen zijn van de Chazon (Visie)-organisatie, die een Joodse agenda in Israël wil bevorderen.

Haimi Teitelbaum, een van Chazon's leiders, legde eerder dit jaar de reden achter dit initiatief uit: 'Het Jodendom verbreekt zijn stilzwijgen, ons jarenlange stilzwijgen heeft het Joodse karakter van ons land ernstig geschaad'. Op posters, die deze week door de groep overal Jeruzalem zijn geplaatst, staat telezen: 'Vader + Moeder = Gezin. De moed om normaal te zijn'. Het was een duidelijk protest tegen de homoparade zelf, maar ook een verklaring dat er in Israël mensen zijn die weigeren te capituleren voor de LGBT- (lees: progressieve) agenda.

De tekst luidt: 'Vader en Moeder = Familie. De moed om normaal te zijn. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Kort nadat de posters waren geplaatst, vernielde een homoseksueel paar er een paar met de tekst: 'Vader + Vader = Familie.' En in plaats van 'De moed om normaal te zijn', plaatsten ze een sticker met de tekst 'houd van je naaste als jezelf' op de LGBT-vlag.

Michal Rozinof van het extreem-linkse Meretz-partij vond het geweldig, en schreef op haar Facebook-pagina: 'Het lieve homo-echtpaar uit Jeruzalem heeft een paar homofobe posters van Chazon aangepakt en gecorrigeerd. (...) De waarheid is, het ziet er veel beter uit.'

De affiches van Chazon waren ook teveel voor de nieuwe burgemeester van Jeruzalem, Moshe Leon, die snel opdracht gaf deze te verwijderd. Dit verbaasde velen, omdat Leon zelf religieus is en dankzij de ultraorthodoxe gemeenschap van Jeruzalem tot burgemeester werd gekozen. Leon rechtvaardigt zijn beslissing als een poging om 'de gevoelens van het publiek niet te kwetsen'. Het is een vreemd excuus omdat de homoparade zelf de gevoelens kwetst van gelovige Joden, christenen en moslims, die de overgrote meerderheid van de bevolking van Jeruzalem uitmaken.

Gezien dit alles is het waarschijnlijker dat Leon juridische gevolgen verwachtte en ervoor koos deze campagne in de kiem te smoren voordat het een juridisch conflict kon ontketenen, dat zeker in het voordeel van de LGBT-beweging zou eindigen. Maar Chazon geeft het niet op, en is van plan om in beroep te gaan bij het Hooggerechtshof in een poging om het besluit van Leon om te draaien.

Ondertussen, doet op de sociale media een karikatuur de ronde van Leon, die de LGBT-vlag in zijn hand houdt terwijl hij een 'familie'-vlag vertrapt. De kunstenaar Or Reichert schreef over zijn karikatuur deze uitleg: 'Leon en de gemeente Jeruzalem hebben zich overgegeven aan het progressieve zwijgen [van de meerderheid van de Israëli's]'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.