Israël rouwt na overlijden van First Lady Nechama Rivlin

woensdag 5 juni 2019 |  David Lazarus, redactie Israel Today
Israëls First Lady Nechama Rivlin is dinsdag overleden, een dag voor haar 74e verjaardag. Zij was bezweken aan de longziekte longfibrose, waartegen ze jarenlang heeft gestreden en waarvoor ze in maart een longtransplantatie heeft ondergaan.

Afbeelding: Nechama Rivlin was de voortdurende en liefdevolle metgezel van haar man en werd door alle Israëli's geliefd en gerespecteerd vanwege haar nederige en zachte karakter. (Foto: Yonatan Sindel/Flash90)

Nechama was de vrouw van de Israëlische president Re'oeven Rivlin. Het Israëlische president is een voornamelijk ceremoniële rol en Re'oeven en Nechama Rivlin gaven het volk Israël een prachtig voorbeeld van een liefdevol en zorgzaam huwelijk en gezinsleven. Op een keer, toen haar man werd gevraagd wat hij op zijn grafsteen zou willen hebben gegraveerd, zei president Rivlin: 'Hij was getrouwd met Nechama'.

Het echtpaar was 48 jaar getrouwd en woonde in Jeruzalem. Nechama had drie kinderen, Rivka, Anat en Ran. Ze was grootmoeder van Matan, Ziv, Shai, Karni, Maya, Daniela en Yahav, en de zuster van Varda.

Nechama was geliefd bij het volk van Israël voor haar nuchtere, bescheiden vriendelijkheid en zorg voor anderen. Ze richtte haar inspanningen als First Lady op kinderen met speciale behoeften, kunst en ecologie.

Nechama werd in 1945 geboren in de moshav Cherut, die mede door haar ouders was opgericht nadat ze vanuit Oekraïne waren geïmmigreerd, een agrarische gemeenschap in centraal Israël. In 1964 begon zij haar studie plant- en dierkunde aan de Hebreeuwse Universiteit. Ze werd daar in 1967 onderzoekster op de afdeling Zoölogie, en later werkte ze op de afdeling Ecologie. Nechama ging in 2007 met pensioen en bleef actief in het vrijwilligerswerk in de stad Jeruzalem. In haar vrije tijd deed zij veel op het gebied van kunst, maar vooral de Cinemateque in Jeruzalem trok haar aan en zij werd een regelmatige bezoekster van deze bioscoop.
In 2018 stichtte zij de presidentiële onderscheiding voor Hebreeuwse poëzie, die zij tot nu toe slechts één maal heeft kunnen uitreiken.

Premier Benjamin Netanyahu bracht namens het Israëlische volk hulde aan de First Lady. 'Samen met elke Israëlische burger zijn mijn vrouw Sara en ik diep bedroefd over het overlijden van de vrouw van de president, Nechama Rivlin', zei Netanyau. 'We hebben allemaal voor haar gezondheid gebeden in de afgelopen periode, toen ze heroïsch voor haar leven vocht'.

De vlaggen in de residentie van de president werden als teken van rouw halfstok gehangen.
Nechama Rivlin werd woensdagmiddag naar haar laatste rustplaats gebracht, in het gedeelte gereserveerd voor Leiders van de Natie op de Herzlberg in Jeruzalem.

Eerbetoon van de Israëlische nieuwszender i24 aan Nechama Rivlin

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.