Trump ‘niet blij’ met nieuwe Israëlische verkiezingen

maandag 3 juni 2019 |  Ryan Jones
De Amerikaanse president Donald Trump heeft begin april ongetwijfeld een zucht van verlichting geslaakt toen zijn vriend, premier Benjamin Netanyahu, begin april als winnaar uit de bus kwam bij de vervroegde nationale verkiezingen in Israël.

Afbeelding: Trump en Netanyahu hebben tot nu toe een warme relatie onderhouden. (EPA-EFE/SHAWN THEW)

Het betekende dat Trump iemand zou hebben om mee samen te werken bij het doordrukken van zijn ‘deal van de eeuw’ voor vrede in het Midden-Oosten. Zelfs als dat plan, waarvan de details geheim blijven, zware concessies van Israël eist.
De Trumpregering kondigde een vredesconferentie in Bahrein voor eind juni aan, er zeker van zijnde dat Netanyahu tegen die tijd een regerende coalitie zou hebben gevormd en zijn volgende regering zou hebben samengesteld. Het is dan ook geen wonder dat de Amerikaanse leider zichtbaar verontrust was nadat hij vernam dat Netanyahu er niet in geslaagd was een regering te vormen (dankzij het versplinterde Israëlische politieke landschap) en dat de Joodse Staat in september weer nationale verkiezingen zou houden.

‘Bibi werd gekozen. Nu, plotseling, zullen ze het proces opnieuw moeten doorlopen tot september? Dat is belachelijk. Dus daar zijn we niet blij mee,’ vertelde Trump zondag aan verslaggevers. ‘Israël is helemaal een puinhoop met hun verkiezingen. Ik bedoel, dat kwam drie dagen geleden uit het niets. Dus dat is allemaal een puinhoop. Ze zouden hun zaken op orde moeten brengen.’
Terwijl de top in Bahrein nog steeds doorgaat, erkent de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo nu dat het vredesplan van Trump waarschijnlijk weinig kans op succes heeft. Men verwacht namelijk dat alleen Israël de voorwaarden ervan aanvaardt. Maar nu is zelfs dat misschien niet meer het geval.

De opiniepeilingen voorspellen momenteel dat Netanyahu en zijn Likoed in september opnieuw zullen winnen, maar er kan van alles gebeuren. En als de in het politieke centrum gelegen partij ‘Blauw en Wit’ dit keer als winnaar uit de bus zou komen, zou de nieuwe Israëlische regering misschien veel minder bereid zijn om met Trumps agenda mee te gaan.
Ondertussen zal zelfs de top van Bahrein minder belangrijk zijn, aangezien Netanyahu momenteel een demissionaire premier zonder Knesset is. Dit betekent dat hij geen vaste besluiten kan (of, minstens, niet zou moeten) nemen over de voorstellen die daar later in de maand worden voorgelegd.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.