Orthodoxe groep verstoort Messiaanse bijeenkomst

zondag 2 juni 2019 |  David Lazarus
Orthodoxe Joodse extremisten hebben dit weekeinde een Messiaanse bijeenkomst in Jeruzalem ernstig verstoord. In de evenementenhal Paviljoen in het centrum van Jeruzalem werd een concert gehouden van nieuwe Hebreeuws-talige aanbiddings­liederen, die in de loop van het afgelopen jaar geschreven zijn.

Illustratie: Evangelische christenen en Messias­belijdende Joden op een aanbiddings­bijeenkomst in Jeruzalem. (Foto: Flash90)

Volgens ooggetuigen, die met Israel Today spraken, verzamelden tientallen religieuze Joden zich voor de ingang van de evenementenhal Paviljoen in het centrum van Jeruzalem om lokale gelovigen de toegang tot het jaarlijkse concert te beletten

'Ze wilden ons niet binnenlaten. Ik werd met geweld opzij geduwd', zei professor Gideon, een Messiasbelijdende Jood en decaan van de School of Sciences van het Tel Aviv Academic College. 'Er waren gezinnen met kleine kinderen bij, en de religieuzen waren aan het duwen en vervloeken,' zei Gideon. 'De kinderen waren echt bang. Velen huilden'.

De politie arriveerde uiteindelijk op de plek, maar de anti-Messiaanse groep weigerde te vertrekken. Het schreeuwen en roepen ging verder toen de politie de Messiaanse gelovigen door een nooddeur het auditorium binnenliep. 'Uiteindelijk slaagden we erin om God te prijzen met de nieuwe Messiaanse liederen,' zei Suzanna Mark, een Messiaans-Joodse soldate in de IDF, tegen Israel Today. 'We baden voor de orthodoxen die gedurende het hele concert bleven schreeuwen. Toen het concert voorbij was, moest de politie ons de zijdeur uit begeleiden om nog meer geweld te voorkomen,' zei ze.

De Messiaanse gelovigen waren verbaasd om Benzi Gufstein, lid van de gemeenteraad van de Joodse nederzetting Kiryat Arba en directeur van Lehava, een rechtse religieuze groepering, onder de demonstranten te zien. Israel Today nam contact op met Gufstein, maar heeft nog geen antwoord ontvangen op de vraag, waarom hij ervoor koos om zich bij het verstorende anti-Messiaanse protest aan te sluiten.

'We kwamen samen om liederen te zingen en God te aanbidden,' zei prof. Gideon. 'We stoorden niemand. Zij geloven anders dan wij, maar waarom vinden ze dat ze ons met zo'n strijdlust moeten verstoren? Wat zij deden is illegaal, en zij zouden gearresteerd moeten worden,' zei hij. 'Als iemand in de regering zich tegen hen zou verzetten, zou er een kans zijn om dit soort pesterijen te stoppen,' ging Gideon verder. 'Maar dat gebeurt niet en de religieuze instellingen in Israël zijn buitengewoon machtig'.

We vroegen Gideon of hij vindt dat premier Benjamin Netanyahu zoveel macht moet geven aan de religieuze partijen in Israël om zijn nieuwe regering te vormen. 'Ik blijf uit de buurt van de politiek', glimlachte de professor. 'Geen commentaar', zei hij.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.