Wij vieren vandaag Yom Yeroeshalayim

zondag 2 juni 2019 |  David Lazarus
Jeruzalemdag is een vrije dag en een heilige dag, waarop de straten van Jeruzalem gevuld zijn met muziek en bedekt met blauw en wit, als de natie opstaat om het wonder te vieren dat de Stad van Goud na 2000 jaar weer in de trouwe handen van de Joodse natie is.

Het is misschien wel de enige keer dat zowel religieuze als seculiere Joden samen met gebeden en dansen feesten in een openbare demonstratie van de vervulling van de bijbelse profetieën, die verklaren: 'Er zullen weer vreugdevolle geluiden in de straten van Jeruzalem klinken.'

Na Israëls Onafhankelijkheidsoorlog in 1948 was Jeruzalem een verdeelde stad. West-Jeruzalem behoorde 19 jaar lang toe aan Israël, terwijl Oost-Jeruzalem in handen was van Jordanië. Pas in 1967, op de derde dag van de Zesdaagse Oorlog, braken de-parachutisten van de IDF onder leiding van kolonel Motta Gur (een latere chef-staf) door de Jordaanse verdediging en heroverden de Oude Stad en Oost-Jeruzalem. De hereniging van Jeruzalem werd gevierd met kolonel Gur's beroemde verklaring, 'De Tempelberg is in onze handen!'.

Dit jaar gedenken we op Yom Yeroeshalayiem (Jeruzalemdag) dat Jeruzalem 52 jaar geleden in Joodse handen terugkeerde. Voor het eerst in 30 jaar rapporteert de politie dat de Tempelberg in Jeruzalem gesloten zal worden voor Joodse bezoekers vanwege veiligheidsoverwegingen.

Enkele bijzondere gebeurtenissen voor Jeruzalemdag, zondag 2 juni
Op de herdenkingsplaats voor Ethiopische Joden op de Herzlberg neemt premier Benjamin Netanyahu deel aan een ceremonie ter herdenking van de Ethiopische Joden die in de woestijn zijn omgekomen op weg naar Eretz Israel

In de Nationale Bibliotheek van Jeruzalem zijn er de Jeruzalemdag Tour en de tentoonstelling 'Jeruzalem boven en onder, het hemelse en aardse Jeruzalem in de collecties van de Nationale Bibliotheek'. Dit is een gelegenheid om in contact te komen met de Joodse geschiedenis van de Heilige Stad en het historisch archiefmateriaal in de bibliotheek te bekijken.

'Als ik u vergeet, o Jeruzalem....' Van 16:30-18:30 uur verzamelen meisjes zich in de Bezalelstraat, en jongens in de Heichal Shlomo, omdan in het centrum van de stad op drie podia langs King George Street te dansen. Daarna zullen ze naar de Westelijke Muur marcheren - meisjes door de Jaffapoort en Sionspoort, jongens door de Damascuspoort en de Mestpoort. Van 20:00-22:30 uur is er een grote bijeenkomst met gebeden en dansen met vlaggen op het plein voor de Westelijke Muur.

Het Toren van David Museum in Jeruzalem laat van 12 tot 17 uur gezinnen en bezoekers gratis genieten van rondleidingen door het museum. Het museum toont een fascinerende blik op het verleden van Jeruzalem en zijn historische figuren en persoonlijkheden. Het Jeruzalemse Oost-West Orkest zal ook optreden in het museum. Van 15.30-17.00 uur is de Jeruzalemse burgemeester Moshe Lion in het museum aanwezig om de bezoekers te ontmoeten en te begroeten.

Op Ammunition Hill, waar zwaar is gevochten voor de bevrijding van de stad, wordt een avond­ceremonie gehouden. De poorten gaan om 17.30 uur open voor het publiek en de show begint om 19.30 uur.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.