Video van de dag: Universiteit Technion, Haifa

vrijdag 31 mei 2019 |  Redactie Israel Today
De video van vandaag laat ons kennismaken met het Technion in Haifa, een technische universiteit die in 1924 werd opgericht. De campus ligt in het noordoosten van de stad. De vroegere Israëlische premier David Ben Goerion had in het begin van de jaren vijftig de locatie van de campus gekozen. Deze bestaat uit 85 gebouwen, een studentenhuis biedt plaats aan 4000 studenten.

Het begin van de technische universiteit gaat terug tot 1907, toen de directeur van de 'Hilfsverein der deutschen Juden', Paul Nathan, tijdens een reis naar Eretz Israel op zoek was naar een plaats voor een technische universiteit. In 1912 werd het eerste gebouw opgericht, waar nu het Wetenschapsmuseum is gevestigd.

In het begin heette de universiteit 'Technikum' en was Duits de hoofdtaal tijdens de studie, omdat veel van de professoren uit Duitsland kwamen en in hun moedertaal les willen geven. Maar na de Eerste Wereldoorlog werd het Hebreeuws vastgesteld als de taal van het onderwijs.

In 1923 werd de voorloper van de huidige Technion Society, het 'Deutsche Komitee für das Technische Institut' in Haifa, opgericht. In 1924 werd het Technion officieel in gebruik genomen, met 16 studenten. In de jaren dertig, nadat de nazi's de macht hadden gegrepen, nam het Technion veel Joodse studenten en wetenschappers op die Duitsland en de buurlanden waren ontvlucht. Toen de Staat in 1948 werd opgericht, studeerden al 680 studenten aan het Technion. Tegenwoordig behoort het Technion tot de 100 toonaangevende universiteiten ter wereld.

Het Technion (Foto: Hadas Parush/Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.