Lijden Palestijnse christenen ontgaat westerse wereld

Thursday, May 30, 2019 |  Dr. Edy Cohen
Christenen die leven in de gebieden die door de Palestijnse Autoriteit worden gecontroleerd, worden geconfronteerd met wat je een routinematig vervolging kunt noemen. De rest van de wereld lijkt zich dit niet bewust of lijkt zich geen zorgen te maken over deze situatie.

Op 13 mei braken ongeïdentificeerde aanvallers in in het St. Charbel klooster in Bethlehem, waar ze de plaats van aanbidding ontheiligden en dure uitrusting stalen. In een bericht op de Facebook-pagina van het klooster veroordeelde de leiding van het klooster de laatste aanval en eiste dat de Palestijnse Autoriteit de daders voor het gerecht zou brengen.

Dit was al de zesde keer dat het St. Charbel klooster in de afgelopen jaren is ontheiligd. Het ernstigste incident deed zich voor in 2015, toen brand werd gesticht in het heiligdom. Terwijl de leider van de Palestijnse Autoriteit, Machmoud Abbas, op 24 december 2018 aanwezig was bij de herinwijding van het herstelde heiligdom, zagen velen dit slechts als lippendienst aan de religieuze tolerantie, aangezien zijn politie nooit verdachten van de brandstichting had gearresteerd.

Drie dagen later, op 16 mei, werd de anglicaanse kerk in het dorp Abboud, ten westen van Ramallah, beroofd. De aanvallers vernielden een omheining en braken de ramen van de kerk voordat ze de plaats ontheiligden en opnieuw met dure apparatuur vertrokken.

Het is de hoogste tijd dat christenen in de westerse wereld van de Palestijnse Autoriteit eisen dat die de christelijke heilige plaatsen beschermt en iedereen die hun heiligheid zou kunnen schenden voor de rechter brengt. Maar het probleem is dat zo weinig mensen zich zelfs maar bewust zijn van deze routine-vervolging.

Voor de Palestijnse Autoriteit is het veel belangrijker om dergelijke incidenten buiten de reguliere media te houden, dan om degenen die christelijke sites aanvallen, te arresteren. En daar slagen ze goed in. Slechts een handjevol kleinere lokale zenders heeft de moeite genomen om verslag te doen van deze laatste inbraken. De reguliere internationale media negeerden ze volledig.

Om dit te bereiken oefenen PA-functionarissen druk uit op lokale christenen om geen melding te maken van dergelijke incidenten, die de Palestijnse Autoriteit dreigen te ontmaskeren als het zoveelste regime in het Midden-Oosten, dat afhankelijk is van een radicale islamitische ideologi, om nog maar te zwijgen van haar ogenschijnlijke incompetentie om kleine criminelen te arresteren.

De reden waarom de PA zo veel werk maakt van haar imago in westerse ogen, is haar afhankelijkheid van financiële steun van Europa. Als deze routine-aanvallen op lokale christenen door de reguliere media zouden worden vermeld, zou dat het feit bevestigen dat de enige plaats in het Midden-Oosten waar christenen echt veilig zijn, de Joodse staat Israël is, het enige land in de regio waar de christelijke bevolking de afgelopen decennia is toegenomen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.