Politiek drama: weer nieuwe verkiezingen in Israël

donderdag 30 mei 2019 |  Redactie Israel Today
De 21e Knesset is slechts enkele weken na de eedaflegging ontbonden. Leden van de Knesset stemden woensdagavond met een meerderheid van 74 tegen 45 stemmen voor nieuwe verkiezingen. Het was premier Netanyahu (en zijn Likoed-partij) namelijk niet gelukt om de nood­zakelijke meerder­heids­coalitie van 61 van de 120 parlementsleden te vormen. De nieuwe verkiezingen zijn gepland op 17 september 2019.

Wat is er dan gebeurd?
We herinneren ons allemaal dat Netanyahu in april de herverkiezing heeft gewonnen. Hoewel de premier de meeste stemmen heeft gewonnen, moest hij nog steeds een meerderheid van ten minste 61 van de 120 Knesset-leden bijeenbrengen om een regering te vormen. Berekeningen toonden aan dat Netanyahu, samen met zijn eigen Likoed en de andere rechtse partijen, gemakkelijk een meerderheid van 65 zetels in de Knesset had kunnen verwerkelijken. Na zeven weken onderhandelen kon Netanyahu echter geen meerderheidscoalitie vormen.

De Israëlische wet heeft een deadline gesteld voor de tijd die nodig is om een regering te vormen. Wanneer men die deadline overschrijdt, kan de Knesset besluiten om te stemmen over de ontbinding van de huidige regering en het houden van nieuwe verkiezingen. Zo’n stemming vond plaats voor die deadline, woensdag om middernacht. En zo gaan we weer terug naar de stembus.

Waarom kon Netanyahu geen meerderheidscoalitie vormen?
Zoals gezegd, won de rechtervleugel (bestaande uit seculiere en religieuze partijen) de meeste stemmen bij de verkiezingen van 9 april. Traditioneel werken religieuze partijen samen met de seculiere partijen, zolang ze de status quo mogen handhaven op het gebied van zaken als het Joodse huwelijk, bekering, shabbatwetten en vrijstelling voor ultraorthodoxe jongeren van verplichte legerdienst.

Deze keer weigerde Yisrael Betenoe (een seculiere partij onder leiding van Avigdor Lieberman) zich aan te sluiten bij Netanyahu's coalitie, tenzij de regering een wet aanneemt die een aantal ultraorthodoxe mannen verplicht om zich aan te sluiten bij het leger. Dit bracht de meeste ultraorthodoxe partijen ertoe om zich ook terug te trekken. Er ontstond een impasse, de tijd raakte op en Netanyahu moest toegeven aan het overgaan tot nieuwe verkiezingen.

Het spel is begonnen
Binnen enkele uren na het besluit werden de politieke schuldspelletjes hervat, waarbij beide partijen elkaar beschuldigden van de mislukking.

‘Het Israëlische publiek nam een duidelijke en ondubbelzinnige beslissing: Dat ik premier zou zijn en dat de Likoed een rechtse regering zou leiden,’ zei Netanyahu na kennisneming van de stemming om de Knesset te ontbinden. ‘Het volk koos mij om de Staat Israël te leiden. De verschillende partijen die kandidaat waren voor de Knesset, velen van hen zeiden dat ze me zouden steunen. Zestig van de 65 zetels die aan rechts werden verleend, deden wat ze beloofden te doen. Eén partij deed precies het tegenovergestelde. Avigdor Lieberman misleidde zijn kiezers. Vanaf het begin was hij niet van plan om zich bij de regering aan te sluiten.’
Netanyahu beschuldigde Lieberman er vervolgens van dat hij niet alleen ‘een deel van links is, hij is het hart van links.’

Lieberman van zijn kant staat erop dat de toewijding van zijn partij aan de kiezers vanaf het begin duidelijk was, en dat dit ook inhoudt dat hij de wetten handhaaft die de ultraorthodoxen verplichten om dienst te nemen in het leger. Toen Netanyahu hem vroeg om de uitvoering van die wetten te versoepelen, of anders uit te stellen tot na de installatie van de nieuwe regering, antwoordde Lieberman: ‘In geen geval zullen we dit laten gebeuren.’

Daar gaan we weer. Op weg naar een nieuwe vurige verkiezingscampagne gedurende onze hete Israëlische zomer voor de nieuwe verkiezingen op 17 september, net op tijd voor het Joodse Nieuwjaar.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.