Iran waarschuwt: 'Wij zijn de absolute macht in de regio'

woensdag 29 mei 2019 |  David Lazarus
De bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, generaal-majoor Hossein Salami, zei deze week dat Iran over de 'absolute macht' in de regio beschikt. Zijn uitspraken over de 'absolute macht' lijken te suggereren dat de Iraniërs of een atoombom hebben gebouwd, of de wereld alleen willen doen geloven dat ze een bom hebben.

Afbeelding: Generaal-majoor Hossein Salami (Foto: Rajanews, Creative Commons 4.0)

In een citaat voor persbureau Reuters zegt Salami, dat Iran 'het vermogen van de Verenigde Staten om een oorlog tegen Iran te voeren, verzwakt heeft,' wat eveneens erg als een nucleaire bedreiging klinkt. De Iraanse bedreiging kwam als reactie op de concentratie van Amerikaanse strijdkrachten in het Nabije Oosten, maar ook na de uitspraak van de Amerikaanse president Donald Trump dat hij geen regime­wisseling in Iran wil nastreven en een nieuwe overeenkomst over het Iraanse atoomprogramma mogelijk is.

Daarop zei Salami: 'We zijn erin geslaagd de capaciteit van de vijand (de VS) tot de oorlog te vernietigen. U ziet het verval en het instorten van de vijandige taal.'
'Iran is tegenwoordig een absolute macht in de regio, en om die reden is het niet bang voor de bedreigingen van de vijand,' ging de Iraanse bevelhebber verder, terwijl de spanningen tussen de VS en Iran verder stijgen.

Trump maakte afgelopen vrijdag bekend, dat de VS nog eens 1500 militairen naar het Nabije Oosten zal sturen. 'Wij zijn niet uit op een regeringswisseling – dat wil ik duidelijk stellen. We streven niet naar kernwapens,' zei de Amerikaanse president.

Begin deze maand verplaatste de VS een vliegdekschip en B-52 bommenwerpers binnen Iraans bereik, nadat Amerikaanse ambtenaren hadden verklaard dat er 'duidelijke aanwijzingen' zijn voor bedreiging van de Amerikaanse strijdkrachten in de regio door het Iraanse regime. Trump waarschuwde ervoor dat Iran 'flink zou lijden' wanneer het Amerikaanse belangen zou treffen. 'We zullen zien wat er met Iran gebeurt. Als ze ook maar iets doen, zal dat een zeer ernstige fout zijn. Als ze ook maar iets doen, zullen ze heel zwaar lijden,' zei hij tegen verslaggevers in het Witte Huis.

Tot nog toe heeft Israël niet deelgenomen aan deze strijd. Netanyahu, die normaliter graag Trumps tactiek tegenover de Iraniërs steunt en waarschuwt tegen de sjiitische regimes in de regio, heeft gezwegen. Te midden van de inspanningen om in de laatste minuut nog een nieuwe regering te vormen, lijkt het erop dat de Israëlische premier gelukkig is dat hij bij deze strijd een time-out kan nemen en de Amerikaanse president de strijd alleen laat uitvechten.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.