Techniek: Eerste vliegende en rijdende robot

woensdag 29 mei 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
De eerste experimentele robot, die kan vliegen als een typische quadcopter, op ruw terrein kan rijden en in krappe ruimtes kan kruipen, gebruik makend van dezelfde motoren, is ontwikkeld door onderzoekers van de Ben-Goerion Universiteit van de Negev (BGU) in Be'er Sheva.

De hybride FSTAR (Flying Sprawl-Tuned Autonomous Robot) werd half mei onthuld op de IEEE International Conference on Robotics and Automation 2019 in Montreal. Hij was ontwikkeld door prof. David Zarrouk, hoofd van BGU's Bio-Inspired and Medical Robotics Lab, en zijn afgestudeerde student Nir Meiri.

Hij kan over obstakels heen vliegen of er onderdoor rijden. De stand van de vier armen, regelbaar van een vlakke configuratie tot een schuine stand van 55 graden, stelt de robot in staat om zijn beweging om te zetten van een vliegende quadcopter naar een auto-achtige robot.

Hij past ook zijn breedte aan om zich langzaam of snel te bewegen over vlakke oppervlakken, over grote obstakels en dicht bij elkaar gelegen muren te klimmen, of door een tunnel, pijp of smalle openingen te kruipen.

De FSTAR kan met een snelheid van maximaal 2,6 m/s op de grond rijden, waarbij hij weinig energie verbruikt. Dit maakt FSTAR ideaal voor een groot aantal toepassingen die langere werktijd kunnen vereisen. De robotdrone kan worden gebruikt voor opsporings- en reddingsacties, landbouw, onderhoud, schoonmaak, filmen, entertainment en beveiliging.

'We zijn van plan om steeds grotere en kleinere versies te ontwikkelen om deze familie van regelbare robots voor verschillende toepassingen uit te breiden, evenals algoritmen die zullen helpen om de snelheid en de kosten van het transport voor deze vliegende en rijdende robots te exploiteren,' zei dr. Zarrouk.

Bron: Ben Goerion Universiteit, Israel21c, WIN.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.