Syrië beschoot Israëlisch vliegtuig met Russische raket

Tuesday, May 28, 2019 |  Redactie Israel Today
Een gevechtsvliegtuig van de Israëlische luchtmacht (IAF) is maandag vanuit Syrië beschoten. Daarop heeft de IAF maandag­avond de Russische lucht­afweer­batterij bij Quneitra in Syrië uitgeschakeld, waarbij een dode zou zijn gevallen en een voertuig werd vernietigd.

De betreffende Israëlische straaljager was het Syrische luchtruim niet binnengegaan, maar vloog een verkenningsmissie in het gebied van Opper-Galilea. De luchtafweerraket schoot tekort en kwam neer op Syrisch grondgebied. De Israëlische straaljager keerde veilig terug naar de basis.

Als reactie schakelde een straaljager van de IAF de raketbatterij uit zonder het Syrische luchtruim binnen te gaan. Israëlische gevechtsvliegtuigen kunnen een doel vastzetten en nauwkeurig doelen in Syrië raken vanuit het soevereine grondgebied van Israël.

Het is mogelijk dat een Syrische commandant ter plaatse ten onrechte dacht dat het eerste Israëlische vliegtuig op weg was om weer een Syrische militaire installatie aan te vallen. Israël heeft het afgelopen jaar systematisch Syrische militaire installaties uitgeschakeld.

In februari 2018 werd boven Noord-Israël een IAF F-16 neergeschoten door een Syrische luchtdoelraket. Het Israëlische leger heeft talrijke doelwitten in Syrië getroffen om de Iraanse ambities in de regio te verhinderen en om de overdracht van geavanceerde wapens aan Hezbollah, het sjiitische leger van het Iraanse regime aan de Israëlische grens met Libanon, te verijdelen.

Het is ook waarschijnlijk dat Syrië de agressie tegen de Joodse natie met zijn pas verworven geavanceerde Russische lucht­afweer­raket­systemen aan het opvoeren is. Deze recentste poging van het regime van Assad, om een IAF straaljager ver binnen Israëlisch grondgebied neer te halen, kan wijzen op vernieuwde dapperheid bij de Syriërs tegen Israëlische militaire doelen.

In de komende weken zal de IDF de situatie beoordelen, volgens een militaire woordvoerder. Het Syrische staats­nieuws­agent­schap SANA berichtte, dat één militair werd gedood en een voertuig werd vernield in de Israëlische vergeldingsaanval die de Russische luchtafweerbatterij vernietigde.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu verklaarde, 'Ons beleid is duidelijk - wij zijn niet bereid om enige agressie tegen ons te tolereren, en wij zullen er krachtig en besluitvaardig op reageren'.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.