EU helpt een nieuw 'antiek' Palestijns dorp oprichten

Tuesday, May 28, 2019 |  Dov Eilon
Kent u het dorp Shoshkhalah? Dat zou een antiek Palestijns dorp zijn, dat met behulp van de Europese Unie in goede staat wordt gehouden. Op enkele van de 'antieke' woningen zijn zelfs bordjes van de Europese Unie geplaatst. Maar het bijzondere van dit antieke dorp is, dat het bijna twee jaar geleden nog niet eens bestond.

Het nieuwe antieke Palestijnse dorp ligt in het hart van Gush Etzion, tussen de snelweg 60 en het dorp Neveh Daniel. Het gebied ligt in zone C en valt daarom onder Israëlisch bestuur. Voordat het antieke Palestijnse dorp werd gebouwd, stonden daar alleen maar twee zogenaamde Shomerot, primitieve bewakers­hutten, die de herders en de boeren beschutting bieden bij slecht weer.

Yishay Shemo, veld-co-ordinator van de niet-goever­nementele organisatie Regavim verklaart in een (Engels ondertitelde) video hoe het tot de bouw van het 'historische Palestijnse dorp' is gekomen: 'De afgelopen twee jaar hebben activisten van het dorp Al Khader, met steun van de Palestijnse Autoriteit en van de Europese Unie, de beide shomerot bezet, waarvan er in de omgeving van Sattaf en Jeruzalem heel veel zijn. En toen werden er in de omgeving geheel nieuwe gebouwen neergezet.' De meer dan 15 nieuwe 'antieke' gebouwen werden met hulp van de Europeanen van zonne-elektriciteit en water uit tanks voorzien.

Op de zogenaamd gerestaureerde historische gebouwen zitten bordjes met het embleem van de Europese Unie, waarop wordt verklaard dat het hier gaat om een antiek dorp genaamd Shoshkhalah. Overigens tonen luchtfoto’s uit 1967 en zelfs oude kaarten uit het jaar 1880 een heel andere realiteit: Op die plek heeft nooit een dorp gelegen.

Bij deze actie zou het gaan om een volgende fase van het Palestijns-Europese programma, om de controle over strategisch belangrijke regio’s te krijgen, verklaart Shemo verder. Wanneer de Staat Israël niet in staat is om de controle over strategisch belangrijke regio’s te reguleren, zou de Palestijnse Autoriteit de gelegenheid benutten om dit land te bezetten en te annexeren en daarmee nieuwe feiten op de grond te scheppen. En dat onder het bescherm­heer­schap van de Europese Unie.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.