Dramatische redding uit stormachtig Meer van Galilea

dinsdag 28 mei 2019 |  Ryan Jones
Deze keer was het geen lopen op het water, maar de Israëlische reddingsdiensten zijn er zondagavond wel in geslaagd om een familie te redden die vastzat na het omslaan van hun boot, midden in een stormachtig Meer van Galilea.

Het Meer van Galilea, of Kinneret, is een relatief klein meer dat niet erg bedreigend lijkt te zijn. Ik had inderdaad moeite om wat ik in Matteüs 14 las te verzoenen met mijn persoonlijke ervaringen op de Kinneret, een van Israëls meest rustige en populaire recreatiegebieden.

Maar als de wind aanwakkert, kan de Kinneret gevaarlijk ruw worden, zoals Shmuel Shabi en zijn familie ontdekten, bijna ten koste van hun leven. 'De wind werd zo sterk dat de boot omsloeg. We hielden ons aan de zijkant vast en hoopten op een wonder,' vertelde Shabi aan het Israëlische nieuwsportaal Ynet.

De groep, waarin twee kinderen zaten, begon na meer dan een uur in het water te wanhopen. De zon ging onder en ze hadden geen enkele mogelijkheid om hulp te vragen.
'Een van de jongens zei tegen me: 'Ik kan me niet langer vasthouden', herinnerde Shabi zich. 'We begonnen over geloof te spreken, maar ik verloor de hoop dat iemand ons zou redden.

Na uren op het water en met het laatste licht van de dag die voorbij was, begonnen Sjabi en de anderen zich neer te leggen bij het idee dat ze daar midden in het Meer van Galilea zouden sterven. 'Ik begon het gebruikelijke Joodse gebed voor de dood te zeggen, evenals de Shema Israël', zei hij.
Op dat moment werd de groep, die al uitgeput raakte, zich ervan bewust werd dat ze door de reddingsdiensten uit het water werden geplukt.

Een woordvoerder van de autoriteiten zei dat de missie om de groep te vinden en te redden buitengewoon moeilijk was geweest, vooral omdat het een zeer donkere nacht was. Maar met behulp van een warmtebeeldcamera lukte het tenslotte om de groep te lokaliseren, zo'n vier uur nadat hun boot was gekapseisd.

De woordvoerder benadrukte dat de Kinneret, ondanks zijn geringe grootte, zeer gevaarlijk kan zijn wanneer de wind sterk is, vooral als de duisternis invalt is het bijna onmogelijk om op het duistere water in problemen geraakte mensen te zien.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.