Bibi en de belangrijkste demonstratie van dit jaar

maandag 27 mei 2019 |  Tsvi Sadan
Zaterdagavond vond in Tel Aviv een demonstratie plaats tegen Netanyahu en zijn regering, die door de demonstranten 'corrupt' werd genoemd. Achter de schermen lijken er krachten te zijn, die er alleen maar aan werken Netanyahu ten koste van alles ten val te brengen.

Afbeelding: De demonstraties van zaterdag (Foto: Tomer Neuberg/Flash90).

In een veelbekeken YouTube-video zie je Yair Lapid van de oppositiepartij 'Blauw en Wit' aan de telefoon, terwijl hij probeert iemand te overtuigen om afgelopen zaterdagavond naar een demonstratie te gaan tegen premier Benjamin Netanyahu en zijn vermeende inspanningen om Israël in zijn eigen kleine privé-koninkrijkje te veranderen.
Het gesprek ging als dit: 'Het kan me niet schelen hoe druk je het hebt (...) nee, je laat je kinderen niet achter bij je ouders, je neemt je kinderen en je ouders mee (...) omdat je deel gaat nemen aan de belangrijkste demonstratie van het jaar.'

In zijn toespraak bij de demonstratie in Tel Aviv beschreef Benny Gantz, leider van de partij Blauw en Wit, het doel ervan: het stoppen van de erosie van de Israëlische democratie door een egoïstische en corrupte premier en zijn corrupte regering.

'We zullen niet toestaan dat u [Netanyahu] Israël verandert in het privé-domein van een regerende familie', benadrukte Gantz. 'We zullen u niet toestaan, dat u de media het zwijgen oplegt, culturele en academische instellingen schade toebrengt, de politie ten val brengt (...) het Hooggerechtshof vernietigt. We staan niet toe dat u fanatisme [een verwijzing naar de ultra-orthodoxe partijen] gebruikt om de fundamenten van de Israëlische samenleving te schudden. De waarden van Israël zullen geen racistische waarden zijn. Wanneer u en uw racistische familieleden zullen proberen met politieke bulldozers over de grondslagen van de democratie te jagen, dan zullen wij er zijn....'.

Gantz' toespraak was een beknopt overzicht van de talrijke beschuldigingen aan het adres van Netanyahu, die de tegenstanders van de premier zonder enige twijfel geloven. Zoveel Israëli's zijn er vandaag van overtuigd, dat Netanyahu de wortel is van al het kwaad in Israël, dat hij een onberouwvolle crimineel, narcist en racist is. Hij wordt nu routinematig vergeleken met de onderdrukkende Turkse president Recep Tayyip Erdogan, een dictator­achtige leider die de Israëlische democratie uitbuit om de Israëlische democratie ten val te brengen, en dat alles voor zijn eigen beperkte persoonlijke voordeel.

In de ogen van zijn tegenstanders is het bevrijden van Israël van Netanyahu dan ook vergelijkbaar met het redden van Israël, en de oppositie is bereid alles te doen wat nodig is om dit te bereiken, inclusief het opschorten van de democratie zelf.

Een van de sprekers bij de anti-Netanyahu-demonstratie was het knessetlid Ayman Odeh, leider van de inmiddels opgeheven Verenigde Arabische Lijst. Dit is dezelfde Ayman Odeh die Palestijnse terroristische organisaties steunt, de anti-Israëlische BDS-beweging steunt en de Staat Israël van zijn Joodse identiteit wil ontdoen. Zijn aanwezigheid bij de demonstratie liet zien hoe ver Netanyahu's oppositie bereid is te gaan.

Omdat ik het niet kon weerstaan om bij 'de belangrijkste demonstratie van het jaar' te zijn, sloot ik me aan bij die 20.000 demonstranten die oprecht geloven dat Israël onder Netanyahu in levensgevaar is. De menigte was, zoals ik verwachtte, grotendeels Ashkenazisch, seculier en beschaafde linksen. Geen geschreeuw, geen luidsprekers, geen externe uitingen van passie en emotie. Mensen kwamen en vertrokken binnen een uur. Ik vroeg iemand waarom hij zo snel wegging. 'Te warm, en mijn kinderen willen naar huis', zei hij tegen me. Ik vroeg een ander om uit te leggen waarom er al zo veel kinderen naar huis gingen. 'Waarschijnlijk omdat het te warm is', speculeerde ook hij, hoewel ik het weer heel aangenaam vond.

Ayman Odeh was de laatste spreker die de bijeenkomst toesprak, en terwijl hij sprak, zag men sommigen juichen en in hun handen klappen, waaronder een echtpaar in mijn buurt. Dus vroeg ik hen waarom ze voor deze man klapten.
'We zijn het eens met wat hij zegt,' antwoordden ze.
Ik reageerde, 'Maar hij zegt veel dingen, waaronder dingen tegen de Joodse Staat Israël'.
'Dat zijn uw woorden,' antwoordden ze.
Ik wees hen erop: 'Nee, dit is wat Odeh zegt'.
'Ja.... maar.... Netanyahu is erger dan Odeh....' stamelden ze.

Ik kan met mijn beste wil niet begrijpen hoe sommige Israëli's konden juichen voor mensen die de Joodse Staat willen afschaffen. Maar dit echtpaar bevestigde mijn vermoeden, dat zijn tegenstanders Netanyahu echt zien als een grotere bedreiging voor Israël dan de eigenlijke vijanden van Israël. Daarom denk ik dat Netanyahu's positie misschien niet zo veilig is als zijn aanhangers zich willen voorstellen. Sterke krachten werken nu achter de schermen om Netanyahu tegen elke prijs ten val te brengen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.