Coalitiebesprekingen lopen vast, nieuwe verkiezingen?

maandag 27 mei 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu heeft de Knesset-leden van zijn Likoed-partij opgedragen om vandaag (maandag) te stemmen voor een wetsvoorstel tot ontbinding van de 21ste Knesset. Alle partijleden moeten verplicht aanwezig zijn. De regering wordt voor woensdag ontbonden.

Afbeelding: De 21ste Knesset tijdens zijn eerste zitting. Zal die zich weer moeten ontbinden? (Foto: Noam Revkin Fenton/Flash90)

Netanyahu wil druk uitoefenen om een nieuwe regering te vormen. Tot nu toe zijn er geen doorbraken bereikt in de coalitiebesprekingen met de partij Israel Betenoe (Israel Ons Huis) van Avigdor Lieberman. Het nogal seculiere Israel Betenoe eist onder andere dat de charedische Joden (de ultraorthodoxen) in het leger kunnen worden opgenomen, en wil in deze zaak geen compromissen sluiten.

Een door Netanjahu voorgesteld compromis in deze zaak werd zondag geaccepteerd door de religieuze partij Verenigd Torah Jodendom. Volgens dit compromis zouden de aantallen dienstplichtigen niet bij wet geregeld zouden moeten worden, maar door de regering moeten worden voorgeschreven. Omdat de Israëlische Betenoe-partij niet op dit compromis wil ingaan, dreigt Netanyahu nu met nieuwe verkie­zingen als de coalitie­onder­hande­lingen niet snel leiden tot de succesvolle vorming van een nieuwe regering.

Nieuwe verkiezingen vanwege Lieberman?
Netanyahu ging zelfs zo ver, dat hij Lieberman ervan beschuldigde, hem indirect omver te willen werpen. 'Het volk zal Lieberman nooit vergeven, als er vanwege hem dit jaar voor de tweede keer verkiezingen worden gehouden', waarschuwde Netanyahu. 'Als er geen uitweg is, zullen we een wet aannemen die de Knesset op woensdag ontbindt.' Als er inderdaad nieuwe verkiezingen zijn, zullen die waarschijnlijk op 3 september plaatsvinden.

Dat Netanyahu dit politieke pokerspel zou kunnen winnen, wordt bevestigd door de laatste peilingen, die hebben aangegeven dat hij herkozen zou worden in geval van nieuwe verkiezingen. Het onderzoek van Panel Politics, in opdracht van de krant Ma'ariv, liet de volgende prognoses zien: de Likoedpartij zelf zou weer 35 zetels krijgen, de partij Blauw en Wit zou één zetel moeten opgeven, van 35 naar 34. De religieuze partijen Shas en Verenigd Torah Jodendom zouden hun acht zetels behouden, maar er zou nog één zetel meer zijn voor de groep rechtse partijen (van vijf naar zes) en voor Israël Betenoe (ook van vijf naar zes). De partij Het Nieuwe Recht van Naftali Bennett en Ayelet Shaket zou deze keer de kiesdrempel halen en vijf zetels krijgen.
In totaal zou het rechtse blok in de coalitie samen met de charedische partijen in de Knesset toenemen van 65 naar 68 zetels, waardoor Netanyahu ook zonder Liebermans partij Israel Betenoe zou kunnen regeren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.