Defensieprijs voor geheime actie van Mossad in Iran

Monday, May 27, 2019 |  Redactie Israel Today
Herinnert u zich nog die actie in het Iraanse Nucleaire Archief, precies een jaar geleden? Toen kon Netanyahu de wereld bewijzen dat Iran loog. In een geheime actie van de Mossad was kort daarvoor een groep agenten het Iraanse nucleaire archief binnengedrongen en had een enorme hoeveelheid relevante informatie meegenomen.

Afbeelding: Netanyahu presenteert de geheime Iraanse dossiers, april 2018 (Archieffoto: Miriam Alster/Flash90).

Netanyahu had kort daarna de volgende verklaring gegeven: 'In 2017 bracht Iran zijn documenten over kernwapens naar een topgeheime locatie in Teheran. Van buitenaf leek het gebouw op alle andere gebouwen, maar binnen werd het geheime nucleaire archief van Iran in enorme kluizen bewaard. Israël was in staat om een halve ton materiaal uit deze kluizen te halen. 55.000 pagina's tekst en nog eens 55.000 documenten op 183 CD's.'.

Dit jaar zal de Israëlische Defensieprijs volgens het Israëlische Channel 12 worden uitgereikt aan dit Mossad-team, dat toen zijn leven heeft geriskeerd om Israël de relevante informatie te bezorgen. Door de actie kon worden bewezen dat Iran aan de ontwikkeling van kernwapens werkt. Omdat deze informatie openbaar werd, trokken de Amerikanen zich terug uit de nucleaire deal met Iran.

De Israëlische Defensieprijs wordt elk jaar door het Ministerie van Defensie uitgereikt aan drie of vier personen of teams waarvan het levenswerk of de speciale bijdrage aan de Staat uitmuntend is.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.