Duits advies: Joden kunnen beter geen keppeltje dragen

Sunday, May 26, 2019 |  Redactie Israel Today
Tegen de achtergrond van het groeiende antisemitisme adviseerde Felix Klein, de gevolmachtigde van de Bondsregering voor het Joodse leven in Duitsland en de strijd tegen het antisemitisme, om op bepaalde plaatsen in Duitsland geen kippa meer te dragen.

Gezien het toenemende antisemitisme in Europa en in het bijzonder in Duitsland, werd het voor Klein tijd om de Joden te waarschuwen tegen het dragen van de Joodse hoofdbedekking, omdat deze direct uitnodigt tot antisemitische vergrijpen en gewelddaden.

'Helaas ben ik vergeleken met vroeger van mening veranderd', zei hij in een interview, dat zaterdag in de Duitse kranten van de Funke Mediengruppe werd gepubliceerd. 'Ik kan Joden niet aanraden om altijd en overal in Duitsland een keppeltje te dragen.' Klein vermeldde echter niet welke plaatsen en tijden gevaarlijk zijn.

De Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Hermann, wees Kleins opmerkingen af. 'Iedereen zou een keppeltje moeten kunnen dragen wanneer hij maar wil, ongeacht waar hij zich op dat moment bevindt', zei hij. Tegelijk sloot de voorzitter van de Jewish Agency, Isaac Herzog, zich aan bij die terechtwijzing: 'Het is niet te bevatten dat Joden in Duitsland 74 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog uit angst voor hun leven hun hoofddeksel niet meer kunnen dragen.'

Afgelopen jaar riep de voorzitter van de Centrale Raad van Duitse Joden, Josef Schuster, het Joodse publiek op om geen kippa’s te dragen. 'In principe is het juist om een kippa te dragen, maar het is beter om ze in de grote steden in Duitsland niet te dragen. Ik adviseer om een hoed of een ander hoofddeksel te dragen,' zei hij.

Schusters uitspraken waren een reactie op een antisemitische aanslag in Berlijn, waarbij een moslim twee Joodse jongeren aanviel nadat hij zag dat ze een kippa droegen. Het voorval werd door een van de jongelui gedocumenteerd, die daarbij met zijn mobieltje de moslim filmde hoe hij de jonge Joodse man met zijn broekriem sloeg en hem in het Arabisch vervloekte.

Reactie van de Israëlische president
De Israëlische staatspresident Re'oeven Rivlin gaf vanochtend het advies dat Duitse Joden in het openbaar beter geen kippa kunnen dragen.
'De verklaring van de gevolmachtigde voor antisemitisme van de Bondsrepubliek Duitsland, dat het beter zou zijn als Joden voor hun veiligheid in Duitsland geen kippa zouden dragen, heeft mij ten diepste geschokt.

De verantwoordelijkheid voor het welbevinden, de vrijheid en het recht op vrije uitoefening van de godsdienst door alle leden van de Duits-Joodse gemeenschap ligt bij de Bondsregering en het Openbaar Ministerie. Wij waarderen het morele standpunt van de Duitse regering en haar betrokkenheid voor de daar wonende Joden en stellen die op prijs. Angst voor de veiligheid van Duitse Joden is echter een capitulatie voor het antisemitisme en een erkenning dat Joden op Duitse bodem niet veilig zijn.

We zullen ons nooit onderwerpen, onze blik nooit laten zakken en nooit voor het antisemitisme capituleren – en we verwachten en eisen dat onze bondgenoten op dezelfde manier handelen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.