De bedrieglijke weerstand van de PA tegen Trumps Vredestop in Bahrein

zondag 26 mei 2019 |  Yochanan Visser
De Palestijnse Autoriteit (PA) is net een nieuw PR-offensief begonnen om de Trumpregering aan te vallen, vanwege haar poging om een alternatieve weg te creëren voor de oplossing van het honderdjarige conflict tussen de Palestijnse Arabieren en Israël.

Het offensief kwam nadat de VS aankondigde dat zij eind juni in Manama, de hoofdstad van Bahrein, een ‘Peace to Prosperity economic workshop’ zou houden. De ‘workshop’ zal zich richten op maatregelen om de economische situatie in de gebieden onder beheer van de PA te verbeteren. Men focust dus niet op nieuwe onderhandelingen over de zogenaamde tweestatenoplossing.

De PA beweert dat de conferentie een strategische fase is in de regerings-‘inspanningen om zowel het internationaal recht als de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk te ondermijnen’ en heeft besloten de top te boycotten.
Twee hooggeplaatste PA-functionarissen dienden vervolgens opinieartikelen in waarin zij de Trumpregering aanvielen. Volgens hen probeert de regering het Palestijnse volk ’om te kopen’ in ruil voor het opgeven van hun rechten.

Het ontkennen van de rechten van de Palestijnse Arabieren zou ‘een recept zijn voor verdere versteviging van de Israëlische bezetting,’ schreef Nabil Shaath in een opiniestuk voor de Israëlische linkse krant Ha’aretz. Hij is de internationale betrekkingen-adviseur van PA-leider Mahmoud Abbas. Ook is hij voormalig minister van Buitenlandse Zaken van de PA. Shaath beweerde dat de Palestijnse Arabieren om ‘economische welvaart’ te bereiken, in staat zouden moeten zijn om ‘zijn economie te beheren, met inbegrip van onder andere zijn grenzen, natuurlijke bronnen en de elektromagnetische sfeer.’
‘Juist omdat wij geloven in een rechtvaardige en duurzame vrede voor onze regio, zeggen wij nee tegen de Manamabijeenkomst. Alleen een politieke oplossing die een einde maakt aan de Israëlische bezetting en de rechten van het Palestijnse volk vervult, in overeenstemming met het internationale recht, kan duurzame economische welvaart bevorderen. Er kan geen ‘welvaart’ zijn zonder vrijheid,’ volgens Shaath.

Saeb Erekat, de hoofdonderhandelaar van de PA en de secretaris-generaal van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, schreef een opinieartikel voor de New York Times. Daarin gebruikte hij soortgelijke taal om zijn verzet tegen de top in Bahrein te uiten. Hij beweerde: ‘er zal geen economische welvaart in Palestina zijn zonder het einde van de bezetting.’
Erekat, die lang geleden door de huidige New York Times-columnist Bret Stephens is ontmaskerd als de belangrijkste leugenaar van de PA, beweerde opnieuw dat Israël een Apartheidssysteem in Judea en Samaria had gecreëerd. Voor het gemak vergat hij te vermelden dat het de PA is die Apartheid-achtige wetten heeft. Zo is het verboden onroerend goed en land aan Joden te verkopen.

De bewering dat het de zogenaamde Israëlische bezetting is die Palestijnse Arabieren verhindert om 'economische welvaart' te verkrijgen, is ook niet waar. Ten eerste besteedt de PA een belangrijk deel van haar begroting aan het zogenaamde 'pay to slay’-beleid, de maandelijkse toelagen voor Palestijnse terroristen en hun families.
De PA staat er hardnekkig op om dit beleid voort te zetten, ondanks de internationale en Israëlische druk om de betalingen volledig af te schaffen. Israël heeft onlangs besloten om 502 miljoen sjekel per maand in mindering te brengen op de belastinginkomsten die het namens de PA int. Dit besluit is genomen vanwege de weigering om een einde te maken aan het pay-to-slay-beleid.

De leider van de PA, Mahmoud Abbas, besloot toen om alle belastinginkomsten die Israël probeerde over te maken aan de PA, terug te geven. Hij beweerde dat het voortzetten van het beleid een zaak van nationaal belang was.
Israëlische deskundigen waarschuwen nu dat de PA kan instorten vanwege een toenemende financiële crisis. De waakhondorganisatie Palestinian Media Watch beweert echter dat de crisis ‘nep’ is en heeft gegevens gepubliceerd die deze bewering ondersteunen.

Dan is er de welig tierende corruptie in de PA. Dit is niet alleen vastgelegd door pro-Israëlische organisaties en media, maar ook door de Europese Unie en pro-Palestijnse media. Zo is in de periode 2008-2012 in totaal twee miljard euro aan buitenlandse hulp aan de PA verdwenen.
De nieuwe Palestijnse regering onder leiding van premier Mohammed Shtayyeh (een econoom) wordt volgens Israëlische deskundigen ook ‘belegerd door corruptie, vriendjespolitiek en onbekwaamheid’.

Volgens een geheim intern PA-document is de zoon van PA-leider Mahmoud Abbas, Yasser, bovendien betrokken bij de financiering van terreurnetwerken (waaronder Hezbollah en Hamas) en het witwassen van geld. ‘Zakenlieden uit verschillende Arabische landen hebben samen met PA-functionarissen, waaronder van het ministerie van Buitenlandse Zaken van de PA, samengespannen om geld wit te wassen voor terroristische groeperingen, waaronder Hamas, Hezbollah en gewapende milities in Syrië,’ berichtte de Jewish Press deze week.
De belangrijkste personen in het criminele netwerk van Yasser Abbas waren geen Arabieren die in de gebieden onder beheer van de PA woonden. Niettemin werden zij door PA-leider Mahmoud Abbas voorzien van officiële diplomatieke PA-paspoorten. Verder werden de ambassades van de PA over de hele wereld gebruikt om de groep van Yasser Abbas, die zijn hoofdkwartier in Kazachstan had, te helpen.

Een vroegere hoge ambtenaar van de PA reageerde op de nieuwe onthullingen over corruptie in de PA en zei: ‘corruptie doodt de PA, nog voordat Abbas vertrekt.’ Een andere PA-ambtenaar zei dat de middelen van de PA ‘privé-eigendom zijn geworden en worden uitgebuit door een groep corrupte leiders.’ ‘De toekomst van duizenden (Palestijnse) Arabieren is nu in gevaar’ vanwege de wijdverbreide corruptie in de PA, zei dezelfde ambtenaar.

De Palestijnse zakenman Ashraf Jabari uit Hebron heeft nu besloten zich aan te sluiten bij het initiatief om ten minste economische vrede in Judea en Samaria te bereiken. Jabari heeft samen met de Joden die in Judea en Samaria wonen ‘De Judea en Samaria Kamer van Koophandel’ opgericht. Hij zegt dat hij niet langer de oprichting van een Palestijnse staat kan afwachten.
‘We moeten dit gebied zien als één entiteit, niet als twee entiteiten en twee realiteiten,’ zo stelt de Palestijnse zakenman die vorige maand ook een nieuwe politieke partij heeft opgericht om de economische vrede te bevorderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.