Hittegolf veroorzaakt verwoestende branden in Israël

zaterdag 25 mei 2019 |  Dov Eilon
Israël lijdt al dagenlang onder een extreme hittegolf, die plaatselijk tot verwoestende bosbranden heeft geleid. Het gebied rond Jeruzalem, het Ben-Shemenwoud en verschillende plaatsen rond de stad Modi'in zijn in het bijzonder getroffen. Autoweg 443 is nog steeds afgesloten voor het verkeer, hoewel de branden in de regio onder controle zijn gebracht.

Veel plaatsen moesten gisteren worden geëvacueerd, waaronder de kibboetzim Harel en Mevo Modiin, die bijna volledig verwoest werden door de brand, evenals de plaatsen Gimzo, Kfar Daniel, Kfar Ruth en Shilat bij de stad Modi'in. De inwoners van Modi'in werd gevraagd de ramen gesloten te houden vanwege de sterke rookont­wikkeling. Gisteren werd gevreesd, dat het vuur zich door de wind in de richting van Modi'in zou uitbreiden, wat gelukkig niet is gebeurd.

Mevo Modi'in

Meer dan 80 brandwachten van de brandweer en talrijke blusvliegtuigen waren bezig om de brand onder controle te krijgen. Maar voor de inwoners van Kibbutzim Harel en Mevo Modiin was het te laat, de meeste van hun huizen werden een prooi van de vlammen.

Blusvliegtuig bij Mevo Modi'in

Aangezien er vandaag nog steeds temperaturen tot 48 graden worden verwacht, wordt gevreesd dat de branden opnieuw zullen oplaaien. In de namiddag zou het wat koeler moeten worden, maar ook winderiger, wat het vuur weer tot leven zou kunnen wekken.

Israël heeft vrijdag contact opgenomen met enkele buurlanden en om hulp gevraagd om de branden te blussen als de situatie niet onder controle zou komen. De landen Cyprus, Kroatië, Italië en Griekenland sturen vandaag blusvliegtuigen naar Israël om het land bij te staan in geval de branden weer oplaaien

Wat de oorzaak van de branden betreft, kan niet worden uitgesloten dat ook de vreugdevuren op Lag ba Omer feesten, die niet naar behoren zijn gedoofd, een oorzaak zijn. Maar bovenal wordt de extreme hitte als hoofdoorzaak beschouwd. De omvang van de verwoestende branden was zeer verrassend. De vlammen hadden ook voldoende voedsel door de overvloedige regenval in de winter, omdat de planten door de regen bijzonder goed zijn gegroeid.

Vanaf morgen moeten de temperaturen duidelijk dalen, de luchtvochtigheid zal stijgen, zodat het brandgevaar niet meer zo acuut zal zijn.

(Yonatan Sindel/Flash90)

(Yonatan Sindel/Flash90)

(Yonatan Sindel/Flash90)

(Flash90)

(Flash90)

(Flash90)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.