Weer branden bij Gaza; smokkel ballonnen verijdeld

Friday, May 24, 2019 |  Redactie Israel Today
• Er is geen wapenstilstand, of Hamas houdt zich er niet aan,
• Weer branden gesticht in grensstreek met de Gazastrook,
• Als reactie is de visserijzone van Gaza weer ingeperkt,
• Smokkelpoging van miljoenen ballonnen is verhinderd.

Een speciale eenheid van de Israëlische belastingdienst is erin geslaagd de smokkel van miljoenen ballonnen naar de Gazastrook te verhinderen. Nadat de belastingdienst voldoende inlichtingen had verzameld, werd de verdenking bevestigd van een poging om een enorm aantal ballonnen de Gazastrook binnen te smokkelen met de hulp van een bedrijf van een Israëlische staatsburger.

Tijdens een operatie op 19 mei werd een container gevonden, die op naam van het bedrijf DC Logistics Ltd. was geïmporteerd. Op de dozen, met daarin ballonnen in de kleuren van de Palestijnse Autoriteit (zie foto) stond de naam van een Arabier die in Hebron woont. Hij wordt er van verdacht, dat hij de ballonnen dan naar de Gazastrook zou brengen.

De Israëlische eigenaar van het importbedrijf had de container niet correct aangegeven. daardoor, en omdat het een bedrijf van een Israëlische burger was, wilde men veiligheidscontroles vermijden. De eigenaar van het bedrijf werd gearresteerd en later onder speciale voorwaarden vrijgelaten. De taak van de verdachte was om de bestemming van de levering te verhullen. Hij erkende deze beschuldigingen.

De gevonden ballonnen zouden na het bereiken van hun bestemming gebruikt worden als vuur- en explosieven-ballonnen tegen Israël.

Nieuwe branden in het zuiden door vuurballonnen
Donderdag alleen al braken er elf branden uit in de districten Eshkol en Sdot Negev, in de buurt van de Gazastrook, die veroorzaakt waren door ballonnen afkomstig uit de Gazastrook. De branden begonnen op open terrein en verbrandden belangrijke lente-gewassen. In de kibboets Alimim ging 50 dunam (5 hectare) tarwe verloren.

Als reactie hierop heeft Israël de visserijzone voor de kust van Gaza opnieuw beperkt tot 10 zeemijlen. Uit het verleden blijkt echter, dat deze maatregel waarschijnlijk de terroristen in Gaza er niet van zal weerhouden om meer vuurballonnen tegen Israël te gebruiken. Maar ze hebben er nu tenminste een paar miljoen minder dan gepland.


Branden in district Eshkol, woensdag.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Laatste uitgave

Ontvang uw - gratis - dagelijkse nieuws update

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.