5.000 jaar oud bier gebrouwen in Israël

donderdag 23 mei 2019 |  Redactie Israel Today
Israëlische onderzoekers zijn erin geslaagd om een bier van hoge kwaliteit te brouwen dat geproduceerd wordt uit gist, geëxtraheerd uit 5000 jaar oud aardewerk, dat gevonden werd bij Tel Gath, de Filistijnse stad van Goliath.

Afbeelding: een 5000 jaar oude bierpot (Foto: Yaniv Berman/IAA)

In de oudheid was bier een belangrijk onderdeel van de dagelijkse voeding van het volk. In de oudheid werden aan bier grote krachten toegeschreven, vooral voor religieuze verering en genezende eigenschappen (zie 1 Samuel 14:20 , dat kennelijk dronken Filistijnen beschrijft).

Het aardewerk, dat in de oudheid gebruikt werd om bier te produceren, diende als basis voor dit nieuwe onderzoek. Het onderzoek werd geleid door Dr. Ronen Hazan en Dr. Michael Klutstein, microbiologen van de School voor Tandheelkunde van de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem (HUJI), en Dr. Yitzhak Paz van de Israëlische Oudheidkundige Autoriteit. Het team onderzocht de gistkolonies die zich vormden en vestigden in de nanoporiën van het aardewerk. Uiteindelijk konden ze deze gist gebruiken om een bier van hoge kwaliteit te maken dat ongeveer 5000 jaar oud is.

Vele koks werden uitgenodigd in deze bierkeuken om de giststalen te isoleren van de oude scherven en er een bier mee te maken. De wetenschappers deden eerst een beroep op de wijnbouwers van Kadma Wijnmakerij. Deze wijnmakerij produceert nog steeds wijn in aardewerk vaten, wat bewijst dat gist veilig uit stenen vaten kan worden verwijderd, zelfs als het jarenlang in de zon heeft gelegen.

De gist werd vervolgens gefotografeerd door Dr. Tziona Ben-Gedalya in het Judaea Region Research and Development Center. Yitzhak Paz van de Israel Antiquities Authority (IAA), professor Aren Maeir van de Bar Ilan University en professoren Yuval Gadot en Oded Lipschits van de Tel Aviv University. Deze archeologen gaven hen scherven van aardewerk kannen, die in de oudheid voor bier en honingwijn (mede) waren gebruikt. Op wonderlijke wijze waren nog steeds giststalen binnen in de kruiken vastgehecht. Deze kruiken dateren uit de tijd van de Egyptische farao Narmer (ongeveer 3000 BCE), van de Aramese koning Hazael (800 BCE) en van de landvoogd Nehemia (400 BCE) die volgens de Bijbel Judea bestuurde onder Perzische heerschappij.

Met hulp van HUJI-student Tzemach Aouizerat maakten de onderzoekers het volledige genoom van elk gistexemplaar schoon, brachten het in kaart en gaven het aan Dr. Amir Szitenberg van het Dead Sea-Arava Science Center voor analyse. Szitenberg ontdekte dat deze 5.000 jaar oude gistculturen vergelijkbaar zijn met die van traditionele Afrikaanse brouwsels, zoals de Ethiopische honingwijn Tej, en met modern biergist.

Nu was het tijd om het oude brouwsel opnieuw te bereiden. De lokale Israëlische bierexpert Itai Gutman hielp de wetenschappers bij het maken van het bier, en het brouwsel werd beoordeeld door Dr. Elyashiv Drori van de Ariel University en door gecertificeerde proevers van het International Beer Judge Certification Program (BJCP), onder leiding van brouwer en Shmuel Nakai, eigenaar van Biratenoe. De testers staken hun duim op voor het bier, en achtten het bier van hoge kwaliteit en veilig voor consumptie.

Dr. Ronen Hazan (Hebreeuwse Universiteit - Hadassah School voor Tandheelkunde): 'Het grootste wonder hier is dat de gistkolonies duizenden jaren in het vat hebben overleefd - wachtend om opgegraven en gekweekt te worden. Deze oude gist stelde ons in staat om bier te maken dat ons laat weten hoe het oude Filistijnse en Egyptische bier smaakte. Trouwens, het bier is niet slecht. Afgezien van de gimmick van het drinken van bier uit de tijd van de Farao's, is dit onderzoek van groot belang voor het gebied van de experimentele archeologie - een gebied dat het verleden wil reconstrueren. Ons onderzoek biedt nieuwe instrumenten om oude methoden te onderzoeken en stelt ons in staat om de smaken van het verleden te proeven'.

Dr. Yitzchak Paz (IAA): 'We hebben het hier over een echte doorbraak. Dit is de eerste keer dat we erin geslaagd zijn om oude alcohol uit oude gist te produceren. Met andere woorden, van de oorspronkelijke stoffen waaruit de alcohol werd geproduceerd. Dit is nog nooit eerder gedaan.'

Prof. Yuval Gadot (Afdeling Archeologie en Oude Nabije Oosterse Culturen van de Universiteit van Tel Aviv): 'We groeven in Ramat Rachel, de grootste Perzische opgravingsplaats in het koninkrijk Judea, en vonden een grote concentratie kruiken met de letters J, H, D, Yahud - geschreven op hen. In een koninklijke plaats als Ramat Rachel is het logisch dat er in het huis van de Perzische gouverneur alcohol gedronken zou worden'.

Prof. Aren Maeir (Bar-Ilan University's Department of Land of Israel Studies and Archaeology): 'Deze bevindingen schilderen een portret dat het Bijbelse beeld van de dronken Filistijnen ondersteunt.'

Dit artikel is afkomstig van het Israëlische Ministerie van Buitenlandse Zaken, gebaseerd op informatie van de Hebreeuwse Universiteit en woordvoerders van de Israel Antiquities Authority.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.