Defensie: IDF geeft gehandicapten een kans

donderdag 23 mei 2019 |  Redactie Israeltoday.nl
In het Israëlische leger functioneert het programma 'Special in Uniform', een innovatief programma dat jongeren met een lichamelijke of verstandelijke beperking integreert in het Israëlische leger en hen helpt zich voor te bereiden op een baan na hun diensttijd. Het programma begon veertien jaar geleden met vijftig jongeren. Op dit moment telt het leger 398 gehandicapten, die op bases verspreid over het land dienen. Daarnaast is er een wachtlijst van nog eens 250 jongeren.

Op maandag 17 juni, 20 uur, komen de Israëlische journalist Eli Mandelbaum en luitenant–kolonel b.d. Tiran Attia over het project vertellen op Urk, in De Koningshof, Staartweg 20, Urk. Aanmelden kan via deze facebookpagina link: https://www.facebook.com/events/280106899541287/ of via IsraelProjectSN@outlook.com.

De website Jonet licht het project toe: 'De integratie voor de militairen in spe verloopt stapsgewijs in fasen. Die eerste fase kan soms een jaar duren. Ze komen een keer in de week, of twee keer per maand. Ze leren zelfstandigheid, omgaan met stressvolle situaties, verantwoordelijkheden en vaardigheden. De rest van de tijd zijn ze thuis. Na hun ‘stage’ treden ze officieel toe tot het leger, compleet met ceremonie en een eigen ID-kaart. Hier werken ze als keukenhulp, bij een kopieer­afdeling, in militaire winkels en depots, of helpen technici bij reparaties van materieel. Taken die mensen met laag IQ goed kunnen doen. Sommigen doen heel gekwalificeerd werk. 'We hebben iemand in dienst die lichamelijk heel beperkt is, maar wel heel slim. Deze jongen beheert duizenden ziekenhuis­dossiers.'

Volgens Attia heeft de rekrutering van gehandicapten meerdere voordelen. 'Een jongere voelt zich niet meer onmachtig. Hij is er trots op dat hij, net als zijn vrienden, iets kan bijdragen aan de veiligheid van zijn land. Bovendien raken militairen zonder handicap met hen vertrouwd. We zien dat commandanten van units met gehandicapten meer compassie tonen. Niet uit zwakte, maar uit liefde voor hun medemens.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.