Perzische aardewerkscherf en zeldzame zegelring opgegraven

woensdag 22 mei 2019 |  Judith Jeries
Op het terrein van de Givati-parkeerplaats, in het nationale archeologische park Stad van David, worden op dit moment opgravingen verricht door de Israëlische Oudheidkundige Dienst (IAA) en de Universiteit van Tel Aviv.

In maart, tijdens het Poerimfeest, werd op deze locatie een fragment gevonden van een aarden kruik die stamt uit de tijd van de Perzische overheersing (500-400 v. Chr.). Op de scherf zijn twee wijd geopende ogen te zien, een neus, een oor en de hoek van een mond.

Yuval Gadot van de Universiteit van Tel Aviv en Yiftah Shalev van de IAA zeiden over de vondst: ‘In de Stad van David zijn al eerder voorwerpen uit deze tijd gevonden, maar nooit eerder zo’n gaaf deel van een kruik. De scherf is afkomstig van een zogenaamde Bes-kruik; een veel gebruikt voorwerp in de Perzische tijd. De Egyptische mythologie kent de god Bes als de beschermer van moeders, barenden en kinderen. De afbeelding van deze god is niet alleen gevonden op kruiken van aardewerk, maar ook op wanden en amuletten. Groteske gelaatstrekken hadden de functie kwade geesten te verdrijven. Andere volken, zoals de Feniciërs, namen deze afgod over van de Perzen.

Er werd ook een nog ouder gedateerde, zeer zeldzame zegelring gevonden. Het zegel zou dateren uit de eindperiode van het Koninkrijk Juda. In de ring is een naam gegraveerd in oud-Hebreeuws. De zegelring is gevonden tussen de resten van een bouwwerk dat ooit een openbaar gebouw was, en dat in het begin van de vijfde eeuw voor Christus door brand werd verwoest. Dit konden de archeologen opmaken uit de talloze resten van verkoolde houten balken en zwartgeblakerde potscherven die zij vonden.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het meinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.