Israël gaat naar Vredes­conferentie in Bahrein

Tuesday, May 21, 2019 |  Redactie Israel Today
Op 25 en 26 juni wordt in Bahrein een Vredes­conferentie over het Midden-Oosten gehouden onder voorzitter­schap van de Verenigde Staten. De Israëlische nieuws­zender Channel 13 meldt, dat ook de Joodse Staat is uitgenodigd, zoals een hoog­geplaatste regerings­functionaris bevestigde.

Afbeelding: Aan 'Palestijnse' kant is men niet enthousiast over Trump's 'deal van de eeuw' (Foto: Wisam Hashlamoun/Flash90).

Volgens hem is er al een officiële uitnodiging in briefvorm per diplomatieke post naar Israël gestuurd. Daar wilden ze de uitnodiging aannemen, meldde hij. Eerder had het Israëlische ministerie van Financiën nog gemeld dat men niet was uitgenodigd.

Het Witte Huis heeft afgelopen zondag zijn Routekaart naar Vrede in het Midden-Oosten gepresenteerd. De eerste fase zou zich toespitsen op economische indicatoren, die van nut kunnen zijn als het Israëlisch-Palestijnse conflict wordt opgelost. Een groot deel van de geplande investeringen en bouwplannen in de Palestijnse gebieden zal worden gefinancierd door de rijke Arabische landen.

De Amerikanen zullen tijdens de conferentie in juni niet alle kwesties van het conflict bespreken. Buiten beschouwing blijven de status van Jeruzalem, het lot van de Palestijnse vluchtelingen en de veiligheidseisen van Israël. Mohammad Shtayyeh, de Palestijnse premier, temperde de verwachtingen toen hij liet weten dat elk Amerikaans vredesplan, dat de aanspraak van een Palestijns volk op een onafhankelijke Staat negeert, gedoemd was om te mislukken.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.