Is er een wapen­stil­stand met Hamas of niet?

dinsdag 21 mei 2019 |  Redactie Israel Today
Israël heeft slechts twee weken na de laatste gevechten met Hamas ingestemd met een wapen­stil­stand van zes maanden, waarover met hulp van Egypte en de VN was onderhandeld, meldde het Israëlische Channel 12 News maandag.

Afbeelding: De Iron Dome raketafweerbatterijen staan nog steeds in het zuiden opgesteld (Foto: Aharon Krohn/Flash90).

Als onderdeel van deze overeenkomst zal Hamas gedurende zes maanden geen aanvallen meer uitvoeren. Het zal een veiligheidszone van 300 meter aan de grens van de Gazastrook handhaven, niet in de nacht aanvallen en geen vloten naar de kust sturen.
Israël zal de visserijzone uitbreiden tot 15 mijl, en de invoer van medicijnen, elektriciteit, financiën en andere goederen in de Gazastrook toestaan.
In een volgende stap zou Hamas de stoffelijke resten van de Israëlische soldaten die in Gaza zijn omgekomen, teruggeven en twee Israëlische burgers vrijlaten die daar nog steeds vastzitten.

Dit gebeurt echter alleen als de eerste zes maanden van de wapen­stil­stand worden gerespecteerd, en uit ervaring weten we dat dit waarschijnlijk niet zal gebeuren. Daarom zei een woordvoerder van Hamas dinsdag­morgen, dat er geen overeenkomst met Israël is. Ook het kantoor van premier Netanyahu zei dat er geen overeenkomst met Hamas is. Dus blijft alles hetzelfde.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.