Ultraorthodoxe vrouw wint marathon in Letland

maandag 20 mei 2019 |  Redactie Israel Today
Bracha Deutsch behaalde zondag de eerste plaats bij de Riga Marathon in Letland. Deutsch, die in de ultraorthodoxe wijk Har Nof in Jeruzalem woont, won als eerste Charedi-vrouw een internationale sportwedstrijd.

Deutsch is 28 jaar oud, moeder van vijf kinderen, en enkele jaren geleden met haar gezin vanuit de VS naar Israël geëmigreerd. 'Ik deed dit niet om egoïstische of andere redenen, maar alleen voor het Daniella Huis, dat ter nagedachtenis aan mijn neef Daniella Chaya Pardes is opgericht,' meldt Kikar HaShabbat, een Joods-orthodoxe krant uit Jeruzalem. Het Daniella Huis is een rehabilitatiecentrum voor mishandelde kinderen, waar ook speciaal getrainde therapiehonden worden ingezet. Deutsch hoopt geld in te zamelen voor een dringend noodzakelijk nieuw gebouw voor het centrum.

De ultraorthodoxe Deutsch heeft een reeks marathons gewonnen in Israël, waaronder de Marathon van Jeruzalem, waarin zij de eerste plaats veroverde tegen de machtige groep van alle niet-religieuze Israëlische vrouwen (video). De Marathon van Riga was de eerste wedstrijd van Deutsch in het buitenland en ze behaalde een nog moeilijker overwinning op dit internationale veld van lopers.

'Dit is een geschenk van God. Hij geeft ons al onze capaciteiten en vaardigheden. Alles wat ik heb bereikt, heb ik alleen bereikt door Zijn hulp', zei Deutsch. 'Het was een fantastisch gevoel, maar wat mij persoonlijk opviel, was het gevoel dat de Heilige, geprezen zij Hij, mij bij elke stap begeleidde', zei ze tegen de charedische verslaggeefster.

Hoewel Duits vanwege haar bescheiden kleding en orthodoxe levensstijl in Jeruzalem herkenbaar is als Charedi, vonden toch veel ultraorthodoxe kringen reden om de religieuze hardloopster te bekritiseren en te veroordelen. 'Zo ziet bescheidenheid, die een Joodse levensstijl vereist, er niet uit', stond in een artikel van het charedisch Kirar HaShabbat. 'Orthodoxe Joodse vrouwen moeten niet met licht geklede niet-Joden over de straten rennen. Ik hoop maar, dat geen andere vrouwen in haar voetsporen zullen treden en niet zullen lopen of rennen,' aldus het artikel.

Anderen waren er echter trots op dat een ultraorthodoxe vrouw met zo'n groot gezin zo'n buitengewone prestatie kon leveren. Ze zeiden, dat zij een voorbeeld is van hard werken en navolgen van God - belangrijke Joodse waarden. Een rabbijn zei: 'Ze is een rolmodel voor andere Joodse vrouwen, vooral omdat ze 'G-d, de gezegende van Israël' daarvoor heeft gedankt en Hem de eer gegeven.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.