Duitsland verklaart BDS-beweging antisemitisch

maandag 20 mei 2019 |  David Lazarus
Een meerderheid van de Duitse parlementsleden heeft een motie goedgekeurd, waarin staat dat de BDS-beweging als een orgaan dat antisemitische tactieken tegen Israël gebruikt moet worden beschouwd.

Het besluit volgt op de recente mislukte poging van de BDS om artiesten lastig te vallen en hen te beletten deel te nemen aan het Eurovisie Songfestival, dat vorige week in Tel Aviv plaatsvond. In de resolutie, waarover op de dag van de laatste ronde van de wedstrijd werd gestemd, nam de Duitse Bondsdag een verklaring aan dat de strategieën van de BDS tegen Israël vergelijkbaar zijn met de 'angstaanjagende nazi-campagne' tegen het Joodse volk onder Adolf Hitler.

De campagne 'Koop geen Israëlische producten' van de BDS-beweging herinnert aan de oproep van de nazi's 'Koop niet van Joden' en andere bijbehorende leuzen, die om muren en etalages waren aangebracht', aldus de resolutie.

'De argumenten en methoden van de BDS-beweging zijn antisemitisch', stelt de resolutie van kanselier Angela Merkel, de SPD, de Groenen en de Vrije Democratische Partij, die de bondsregering oproept 'om zich resoluut te verzetten tegen de BDS-beweging - het antisemitisme te bestrijden, niet langer gebouwen en faciliteiten onder het bestuur van de Bondsdag ter beschikking te stellen van organisaties die antisemitische termen gebruiken of vraagtekens zetten bij het bestaansrecht van Israël'.

Dit is de eerste keer dat een groot Europees Parlement de BDS-beweging als antisemitisch kenmerkt.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat de BDS-beweging het bestaan van zijn natie verwerpt. Hij verwelkomde het besluit in een verklaring, die op Twitter werd gepubliceerd: 'Ik hoop dat dit besluit tot concrete stappen zal leiden en ik dring er bij andere landen op aan om soortgelijke wetgeving aan te nemen,' zei Netanyahu.

De bondsregering heeft de laatste jaren gewezen op het belang van de bestrijding van het antisemitisme, omdat er steeds meer berichten waren over haatdelicten tegen Joden in het land. Volgens de Duitse politie is het aantal antisemitische incidenten vorig jaar met 19,6 procent gestegen. Bondskanselier Merkel benadrukte onlangs de noodzaak om te praten over wat zij een 'zorgwekkende heropleving van het antisemitisme' in Duitsland noemt.

De BDS reageerde op de resolutie met karakteristieke vervalste propaganda. 'Duitsland benadrukt daarmee zijn medeplichtigheid aan Israëls misdaden van militaire bezetting, etnische zuivering, belegering en apartheid en probeert het land wanhopig te beschermen tegen de verantwoordelijkheid voor het internationale recht,' aldus een Twitter bericht.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.