PA is blut en sprak met minister van Financiën Kachlon

woensdag 15 mei 2019 |  Dov Eilon
Sinds februari weigert de Palestijnse leider Machmoud Abbas het belasting­geld, dat Israël voor de Palestijnse Autoriteit int, te aanvaarden, omdat Israël een deel van het geld achterhoudt vanwege de loon­beta­lingen aan terroristen en hun gezinnen.

Afbeelding: Minister van Financiën Moshe Kachlon (Foto: Flash90)

Israël had het geld sindsdien twee keer naar de Palestijnse Autoriteit overgemaakt, maar het is daarna steeds weer teruggegeven.
Nu lijkt het erop dat de Palestijnen het belasting­geld nodig hebben. De Israëlische publieke televisie­zender KAN meldde, dat een Palestijns-Arabische delegatie deze week heeft gesproken met de Israëlische minister van Financiën Moshe Kachlon om te overleggen over een manier om het belasting­geld te aanvaarden.

De Palestijnse Autoriteit heeft geld nodig. Het lijkt erop dat deze spijt heeft van het afwijzen van de belasting­gelden. Maar hoe kan men het geld accepteren zonder zijn trots te verliezen? Machmoud Abbas had immers in februari duidelijk verklaard, dat hij niet bereid is om slechts een deel van het geld te accepteren. Tege­lijker­tijd benadrukte hij, dat de gedetineerde terroristen en de families van de martelaren de maandelijkse betalingen zullen blijven ontvangen.

Maar nu wordt het gat in de kas steeds groter, want ook met de Amerikanen wil men geen contact en geen geld van hen, om zich te beschermen tegen aanklachten van Amerikaanse rechtbanken. Bovendien had de Amerikaanse president Trump de steun­beta­lingen aan de Palestijnse Autoriteit al drastisch beperkt.

Men schijnt er dus de voorkeur aan te geven zich tot de Israëli's te wenden, om op de een of andere manier het geld te krijgen zonder daarbij de eer te verliezen. Wat er uit de gesprekken met de minister van Financiën is voortgekomen, is niet bekend. Dit kan ook liggen aan het feit dat hij nog steeds midden in de coalitie­onder­hande­lingen voor de vorming van de nieuwe Israëlische regering zit.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.