Tempelberg op Jeruzalem­dag gesloten voor Joden

Tuesday, May 14, 2019 |  Redactie Israel Today
'De Tempelberg is in onze handen', zei Mota Gur, commandant van de parachutisten, op 7 juni 1967 op de radio, kort nadat hij en zijn soldaten de Tempel­berg hadden bevrijd. Elk jaar wordt deze gebeurtenis in Israël gevierd tijdens Jeruzalemdag.

Afbeelding: Alleen onder politie­bescherming kunnen Joodse bezoekers op de Tempelberg zijn. (Archieffoto: Sliman Khader/Flash90).

De Israëlische politie heeft bekendgemaakt dat de Tempelberg dit jaar juist tijdens Jeruzalemdag voor Joden gesloten zal zijn. Is de Tempelberg toch niet in onze handen?
De reden hiervoor is de islamitische vastenmaand Ramadan, die dit jaar onder andere op Jeruzalemdag valt. De politie legde uit dat de Tempelberg tijdens de laatste dagen van de Ramadan altijd gesloten was voor Joden wegens de openbare veiligheid en orde.

Een groep genaamd 'Studenten voor de Tempelberg' heeft bij het Hooggerechtshof een rechtszaak aangespannen tegen de beslissing van de Israëlische politie. Zij aanvaarden geen beperkingen voor Joden en leden van andere religies om de Tempelberg te betreden.

De Tempelberg-activist Arnon Segal schreef op zijn Twitter account: 'Het ziet er naar uit dat de Tempelberg, zoals gevreesd, op de dag van zijn bevrijding gesloten zal zijn voor Joden. Wij zullen deze rassendiscriminatie niet accepteren. We zullen ertegen optreden. Iedere gekozen ambtenaar die zich inzet voor de beginselen van democratie, vrijheid van godsdienst en bewegings­vrijheid moet strijden voor de teruggave van de Tempelberg aan de Joden om bij ons te staan bij de ingang van de Tempelberg op de dag van de bevrijding'.Jeruzalemdag 1967, Jeruzalemdag 2019?! – 'Jullie moeten wakker worden!!!' (Arnon Segal)

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.