Leidt Trumps 'Deal van de Eeuw' tot een escalatie?

Monday, May 13, 2019 |  Redactie Israel Today
Het vredesplan, dat onder leiding van de Amerikaanse president Donald Trump is opgesteld, zal over enkele weken, na het Joodse Wekenfeest, worden gepubliceerd. Maar ook voordat het werd gepubliceerd, is er al veel gezegd en gediscussieerd over het plan om een einde te maken aan het conflict, dat bekend staat als de 'Deal van de Eeuw'.

Afbeelding: De voormalige stafchef Gadi Eizenkot (Archieffoto: Yonatan Sindel/Flash90).

De Palestijnse Autoriteit heeft het al verworpen, zonder werkelijk te weten waar het plan over gaat. Sinds de Amerikaanse erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israël, is de Palestijnse leider Machmoud Abbas niet langer bereid om met de Amerikaanse regering samen te werken.

Tot nu toe zijn er weinig details geweest over de inhoud van het plan. Eind april noemden Trump's adviseur en schoonzoon Jared Kushner het plan en zei dat beide partijen ongemakkelijke concessies moeten doen. Het zou voor de partijen niet gemakkelijk zijn om het plan te aanvaarden, maar ze zullen zien dat het hun leven zal verbeteren.

Maar nu kwamen er waarschuwende woorden over de verwachte publicatie van het vredesplan. Voormalig stafchef Gadi Eizenkot is momenteel in de VS, waar hij heeft deelgenomen aan een ontmoeting met de speciale afgezant voor het Midden-Oosten, Jason Greenblatt, samen met andere deskundigen op het gebied van het Israëlisch-Palestijnse conflict.
Tijdens de bijeenkomst waarschuwde Eizenkot het Witte Huis voor een escalatie van de situatie in Judea en Samaria. Hiermee moet rekening worden gehouden vóór de aangekondigde publicatie van het plan, zei hij.

De situatie in Judea en Samaria is kwetsbaar en explosief. Dit zou verschillende redenen hebben, zoals de bezuinigingen op de Amerikaanse hulp en hulp aan de Palestijnse veiligheidsdiensten, en het besluit van de Palestijnse Autoriteit om het door Israël geïnde belastinggeld niet te accepteren, aangezien Israël een deel van het geld inhoudt vanwege de maandelijkse betalingen aan terroristen.
'Het gevaar bestaat dat de situatie daar voor of na de publicatie van het vredesplan kan ontbranden', waarschuwde Eizenkot, en raadde de Amerikanen aan om maatregelen te nemen om de situatie te stabiliseren. De Amerikanen moeten onder andere de financiële steun aan de Palestijnse veiligheidstroepen hervatten en werken aan de verbetering van de economische situatie, de infrastructuur en het onderwijsstelsel.

Aan Amerikaanse zijde antwoordde Jason Greenblatt dat zij zich bewust zijn van de risico's. Toch zijn ze van plan om het vredesplan over een paar weken te publiceren.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.