Netanyahu vraagt meer tijd om een regering te vormen

Sunday, May 12, 2019 |  Redactie Israel Today
Premier Benjamin Netanyahu zal maandag president Re'oeven Rivlin om meer tijd vragen om een nieuwe regering te vormen. Hij heeft dan tot 28 mei de tijd om een regeringscoalitie te vormen.

Netanyahu verklaarde dit bij de opening van de wekelijkse kabinets­zitting. Hij zei dat de verlenging noodzakelijk is, omdat het tijdschema sinds de verkiezingen erg krap was vanwege de Pesach-vakantie, de herdenkingsdagen en de Onafhankelijkheidsdag.

De volgende regering zal naar verwachting aanzienlijk groter zijn dan de aftredende regering vanwege de eisen van de toekomstige coalitiepartners. Op de Israëlische radio werd zelfs gemeld dat de Knesset meer zetels voor de nieuwe regering zou moeten plaatsen. Er zullen aanzienlijk meer ministers en plaats­vervangend ministers komen. Dit zal natuurlijk ook gevolgen hebben voor de staatsbegroting.

Netanyahu noemde ook het door hem aangekondigde plan om een nieuwe gemeenschap in de Golan op te richten, genoemd naar de Amerikaanse president Trump, als dank voor zijn erkenning van de Golanhoogten als Israëlisch grondgebied. 'Ik heb beloofd dat we een gemeenschap naar president Trump zullen vernoemen. Ik verklaar hierbij dat we er al een geschikte plaats voor hebben gevonden en dat we nu zullen beginnen met het proces van de oprichting van de gemeenschap.'

Volgens de krant Makor Rishon zullen in eerste instantie 120 gezinnen in de nieuwe gemeente wonen. De nieuwe gemeente zal bestaan uit religieuze en seculiere burgers. Op de geplande plaats in de noordelijke Golanhoogte was al in 1992 de bouw van een nederzetting gepland, maar deze is nooit gebouwd.

Netanyahu noemde ook de eerste jaardag van de verplaatsing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. 'Wij hebben grote waardering voor de historische beslissing van president Trump en zijn historische beslissing om de Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogte te erkennen.'

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.