Iraanse atleten zullen vanaf nu tegen Israëli's aantreden

zondag 12 mei 2019 |  Redactie Israel Today
Iraanse atleten zullen voortaan de Olympische richtlijnen volgen en het opnemen tegen atleten uit alle landen. Dus misschien zien we binnenkort Iraniërs en Israëli's samen op de judomat.

Afbeelding: De Israëlische judoka Sagi Muki, gaat hij binnenkort de strijd aan met een Iraniër? (Archieffoto: Roy Alima/Flash90).

Volgens berichten in de media heeft het Iraanse Olympisch Comité dit zaterdag in een brief meegedeeld aan de voorzitter van de Internationale Judofederatie, Marius Vizer. Dit is een historische overeenkomst tussen de Internationale Judofederatie en Iran.

In het verleden waren er steeds weer plotselinge 'verwondingen' van de Iraanse judoka's kort voordat ze tegen een Israëli zouden moeten uitkomen. Veel Iraniërs hebben daarbij afgezien van een sportief succes bij de toernooien. In Iran werden atleten, die tegen Israëli's streden, bestraft.

Dit moet nu voorbij zijn. De Iraanse beslissing om af te zien van de boycot van Israëlische judoka's is het resultaat van de inspanningen van de internationale judofederatie, die had besloten actie te ondernemen tegen dit 'verontrustende fenomeen' van plotselinge verwondingen en het niet verschijnen van Iraanse judoka's voor de wedstrijd tegen Israëlische tegen­standers.

Israëlische judoka succesvol
Ondertussen heeft Israël opnieuw bewezen dat het een internationale judomacht is. De Israëlische judoka's wonnen drie medailles op het Grand Slam toernooi in Bakoe, Azerbeidzjan. Sagi Muki won opnieuw een gouden medaille, evenals in de vooraf­gaande toernooien van dit jaar. Tohar Tubul won de zilveren medaille in zijn gewichtsklasse en Gefen Primo won de bronzen medaille.

Sagi Muki wint goud

De minister van Cultuur en Sport, Miri Regev, feliciteerde de Israëlische atleten met hun succes. 'Onze judoka's hebben opnieuw een indrukwekkende wil getoond om te winnen en hoge verwachtingen te wekken voor de Olympische Spelen van Tokyo in 2020'. Vanaf nu moeten de Israëli's zich dus ook bewijzen tegen tegenstanders uit Iran.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.