Grensovergangen naar de Gazastrook weer geopend

Sunday, May 12, 2019 |  Redactie Israel Today
Israël heeft deze zondag de grensovergangen Kerem Shalom en Erez heropend, nadat deze begin vorige week gesloten werden wegens raketaanvallen vanuit de Gazastrook. Tegelijkertijd zal een begin worden gemaakt met het uitvoeren van de wapen­stil­stands­overeen­komsten tussen Hamas en Israël. De over­een­komst met Hamas is echter van Israëlische zijde nooit officieel bevestigd.

Afbeelding: De grensovergang Kerem Shalom (Archieffoto: Abed Rahim Khatib/Flash90)

Israël zal de invoer van brandstof voor de elektriciteits­centrales in de Gazastrook toestaan. De visserijzone werd vrijdag al tot 15 zeemijl uitgebreid. Volgens berichten in de media zal maandag 30 miljoen dollar van Qatar naar de Gazastrook worden overgemaakt. Het geld zal worden gebruikt voor diverse hulp­projecten. Het is echter niet duidelijk om wat voor soort projecten het precies gaat.

Als tegenprestatie moeten de terreur­organisaties alle gewelddaden bij het grenshek beëindigen. Ook het gebruik van zogenaamde vuur- en explosieven­ballonnen zal worden stopgezet.

De Israëlische coördinator voor regeringsactiviteiten in de zogenaamde gebieden (COGAT), generaal-majoor Kamil Abu Rokun, zei dat deze stappen deel uitmaken van het civiele beleid om een verslechtering van de humanitaire situatie in Gaza te voorkomen. Er zou een onderscheid worden gemaakt tussen terreur en de niet-betrokken burgerbevolking.

Intussen dreigde een vooraanstaand lid van de Islamitische Jihad in Gaza, Khaled al-Batsh, met een verdere escalatie als er geen vooruitgang werd geboekt in de onder­handelingen over een regeling om de situatie tot rust te brengen en Israël zijn deel van de overeenkomst niet zou naleven. 'We hebben de middelen om Israël te dwingen', zei hij. Hij riep Egypte, dat als bemiddelaar in de onderhandelingen fungeert, ook op om druk uit te oefenen op Israël.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuws­brief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.