Defensie: Israëls raket­afweer­systeem Iron Dome

donderdag 9 mei 2019 |  David Lazarus
Het Iron Domesysteem van het Israëlische verdedigingsleger (IDF) heeft sinds 2011 bijna 2000 tegen Israëlische burgers gerichte raketten en mortiergranaten vanuit Libanon, Syrië en de Gazastrook afgevangen.

Alleen al tijdens de recente raketbeschietingen vanuit Gaza heeft de Iron Dome tot nog toe meer dan 80% van de raketten geneutraliseerd, die anders in bevolkingscentra zouden zijn ingeslagen.

Met de radar van de Iron Dome kunnen afgevuurde raketten vanaf een afstand tot 70 kilometer worden gedetecteerd. Het systeem berekent de baan van het projectiel, om te kunnen bepalen of het waarschijnlijk in een bevolkingscentrum zal inslaan of ergens op open land terecht komt. In een fractie van een seconde beslissen de militairen of ze een onderscheppingsraket zullen afvuren of niet.

De Iron Dome vuurt dan een drie meter lange Tamir-onderscheppingsraket af, die tot 2,5 keer de geluidssnelheid kan vliegen en door de grondradar naar zijn doel wordt geleid. In de kop van de raket ingebouwde sensoren nemen de besturing over wanneer het doel binnen bereik is, en schieten dan vlak voor de botsing een gevechtskop van 35 kg op de aanstormende raket af.


Deze Israëlische journalist was bezig met een directe TV-uitzending over een door een raket getroffen huis, wanneer er nog vier raketten vanuit de Gazastrook worden afgeschoten en hij moet rennen voor zijn leven. Te zien is hoe Iron Dome die onderschept in de lucht. (Bron: IDF)

Elisha, die bij een Iron Dome batterij is gestationeerd, sprak er met Israel Today over hoe het systeem Israëlische burgers tegen de recentste aanvallen met raketten uit Gaza beschermt. 'Er zijn ongelooflijk hachelijke momenten, waarop we moeten beslissen om al dan niet een raket af te schieten,' verklaarde Elisha. 'Omdat er zoveel raketten tegelijk op ons afkomen, moeten we bliksemsnel beslissen welke daarvan onderschept moeten worden. Als we onze munitie nodeloos verspillen, zijn we niet meer in staat om naar bevolkings­centra afgevuurde raketten te onder­scheppen'.

Techniek en menselijk beslissings­vermogen
Het Iron-Domesysteem combineert een modern detectie­systeem met het snelle beslissings­vermogen van de menselijke hersenen. De definitieve beslissing om een raket af te schieten wordt altijd overgelaten aan de beoordeling van een militair. De militair drukt op de afschietknop, waarna de hittezoekende afweerraket in de richting van het doel wegschiet.
'Er zijn altijd onverwachte situaties, waarvoor je de beslissing nooit aan een machine kunt overlaten', benadrukte Elisha. 'Zoals bijvoorbeeld wanneer een kind dat in een zanderig gebied buiten de stad speelt, door onze radar niet zou kunnen worden herkend. We willen niet dat het systeem zulke beslissingen alleen zelf neemt,' zei hij.

De juiste afwegingen van de militairen zijn ook nodig om te beslissen hoeveel raketten tijdens een beschieting moeten worden neergehaald., omdat het opnieuw laden en de voorbereidingstijd voor het volgende bombardement enkele minuten duurt. Daarom schiet Hamas zoveel mogelijk raketten tegelijk af, omdat ze weten dat de Iron Dome problemen heeft om meerdere vanuit dezelfde richting afgevuurde raketten af te vangen.

Bovendien houden de militairen zich ook bezig met hackers, die tegelijk proberen in het Iron-Dome systeem binnen te dringen. 'Dat is veeleisend werk, dag en nacht, en wij weten allemaal dat we mensen­levens beschermen. We transpireren veel,' zei Elisha.

Een Iron-Dome batterij kan, naast de korte-afstands­raketten vanuit de Gazastrook, vliegtuigen, drones en zelfs ballistische raketten afvangen. Het systeem heeft op 20 januari 2019 een Iraanse ballistische Fateh-raket neergeschoten.

Het project Iron Dome werd ontworpen als reactie op de Palestijnse militanten, die tienduizenden mortier­granaten, Kassam­-, Grad-, Katjusha- en Fajr-raketten op de Israëlische bevolkingscentra hebben gericht.
Toen Hezbollah, de door Iran gesteunde terreur­organisatie in Libanon, in het jaar 2006 meer dan vierduizend raketten afschoot, waardoor 44 Israëlische burgers werden gedood, begon de IDF met het ontwikkelen van de Iron Dome. Dat systeem werd in maart 2011 ingezet en onderschepte reeds 12 dagen later zijn eerste raket.
Oorspronkelijk was de Iron Dome een IDF-project, maar van 2011 tot 2018 investeerde de VS 1,5 miljard dollar om toegang te krijgen tot de Iron-Dome technologie. Elke Iron-Domeraket kost 150.000 dollar.

Elke Iron-Dome batterij bestaat uit drie lanceer­eenheden, met elk twintig Tamir-onder­scheppings­raketten, een zoek-en-controle radareenheid, en een aanhanger als bedieningsruimte voor de militairen die de lanceerder coördineren. De gehele batterij kan met twaalfwielige militaire voertuigen gemakkelijk naar de plaats van de strijd worden gemanoeuvreerd.

In juli 2014 vuurden terroristen in de Gazastrook ongeveer 4600 raketten ad, en tussen de 85 en 90 procent van de raketten waarvan de vluchtbaan op de door Israël bevolkte gebieden werden gericht, werden door Iron-Dome batterijen onderschept. Sinds de inzet van Iron Dome in 2011 hebben Palestijnse raketten en mortiervuur zes Israëliërs en een Thailandse arbeider gedood, en ongeveer 85 burgers gewond.
Ironischerwijze landden bijna 300 terreurraketten, die eigenlijk op Israël werden afgevuurd, in de Gazastrook en doodden dertien Palestijnse burgers, waaronder veel kinderen.

Wilt u meer nieuws ontvangen over Israël? Klik hier voor de dagelijkse gratis e-mail nieuwsbrief.

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.