ICNN-video: Silent Exodus, verjaagd uit Arabische landen

donderdag 9 mei 2019 |  Israel CNN
Op deze Israëlische Onafhankelijkheidsdag willen we aandacht geven aan rond een miljoen vergeten voortvluchtige Joden. Zij werden in de periode na Israëls onafhankelijkheid, tussen 1946 en 1974, verdreven uit de Arabische wereld en de wereld zou ze graag vergeten.

De slachtoffers zelf hebben altijd hun lot uit bescheiden­heid verborgen gehouden. De Joden wonen al duizenden jaren in Arabische landen en leken hun lot voor altijd te accepteren. Sommigen zagen het feit dat ze het overleefd hadden zelfs als een wonder. Maar 1948, het begin van hun uittocht, was tevens de geboorte van de staat Israël.

Terwijl de Arabische legers zich voorbereiden om het jonge vluchtelingen­land binnen te vallen, gingen de overlevenden van de Holocaust massaal aan boord van onbetrouw­bare boten om eindelijk hun terug­keer naar het land van hun dromen en hun gebeden te verwezenlijken. Tegelijkertijd maakten een paar honderdduizend Arabieren uit Palestina zich klaar om hun huis te ontvluchten, overtuigd dat ze terug zouden keren als overwinnaars en veroveraars.

Ze zouden spoedig de vluchtelingen­kampen vullen die op het land van hun broeders waren gebouwd en, omdat ze weigerden te integreren – of dit niet mochten – gaven ze hun vluchte­lingen­status door aan de volgende generaties.

De Joden kregen geen speciale status. Zij waren slechts terugge­keerd naar het land van hun vaderen. En of ze nou uit Aden, Jemen, Egypte, Irak, Syrië, Marokko, Tunesië of Libië kwamen, of ze nou alles en iedereen hadden verloren, zelfs hun familieleden, hun herinneringen en hun begraafplaatsen - toch waren ze bereid in Israël en in het westen hun levens weer op te bouwen. Zonder te vragen om compensatie of het recht terug te keren, of zelfs maar te wensen dat hun verhaal verteld zou worden.

Deze video van Israel CNN is zaterdagavond uitgezonden door Family7. Voor informatie over de inhoud kunt contact opnemen met Israel CNN

Blijf op de hoogte van de gebeurtenissen in Israël via onze GRATIS nieuws update en aanbiedingen, u ontvangt deze direct in uw email inbox.